Cumhurbaşkanı Kıbrıs Müzakereleri için İsviçre’de

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Kıbrıs Müzakereleri için İsviçre’de

DÜNYA Haberleri

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde önemli bir aşamayı oluşturacak Mont Pelerin’deki görüşmeler için İsviçre’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere heyetini taşıyan uçak saat 12.30 sıralarında Cenevre Havalimanına indi. İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında Le Mirador Oteli’nde 11 Kasım’a kadar sürmesi öngörülen süreç, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Ban Ki-moon’un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile yarın yapacağı görüşmeyle başlayacak. Sadece görüntü alınmasına izin verilecek görüşmenin saat 11.50’de başlaması bekleniyor. Görüşmenin ardından Genel Sekreter Ban basına açıklama yapacak. Liderler ve beraberindeki heyetler, görüşmelerin yapılacağı Le Mirador Oteli’nde konaklayacak.

HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

Kıbrıs Rum Yönetimi ile varılan mutabakat çerçevesinde, İsviçre’de öncelikle Mülkiyet, Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarında üzerinde mutabakat sağlanmayan konular ele alınacak; ardından Toprak başlığı kriterler zemininde ele alınacak, uzlaşı sağlandığı takdirde harita konusu, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı beşli konferansın tarihinin saptanması şartıyla masaya getirilecek.

Mont Pelerin görüşmelerini Kıbrıs Türk ve Rum basınından çok sayıda gazeteci de izleyecek. Akıncı ve Anastasiadis’in veya temsilcilerinin basınla buluşması konusunda henüz bir anlaşma bulunmuyor.

HEYETTE YER ALANLAR

Mont Pelerin’deki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, Müzakereci Özdil Nami, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Sözcü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Özel Danışmanı Sülen Karabacak, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Şehir Planlama Uzmanı Layık Topcan, Müzakere Heyeti ve Dış ilişkiler Uzamanı İpek Genç, Müzakere Heyeti üyesi II. Sekreter Aslı Erkmen, Müzakere Heyeti üyesi III. Sekreter Sertaç Güven, Kadastro Sorumlusu Ahmet Alemdar, Harita Mühendisi Aslı Oral, Cumhurbaşkanı Yağveri Yarbay Hasan Efendi, Koruma Amiri Osman Aksulu eşlik ediyor.

Kıbrıs müzakerelerine ilk kez ev sahipliği yapacak Alp Dağlarının eteklerinde, Cenevre Gölü yöresinde bulunan Cenevre gölüne bakan ve ismini üzerine kurulduğu dağdan alan bölge, İsviçre’nin gözde tatil yerlerinden biri olarak tanınıyor.

Mont Pelerin adıyla, siyasi ve ekonomik sorunları tartışmak ve bunlara serbest piyasa iktisadı çerçevesinde çözümler bulma hedefiyle çalışmalar yürüten bir düşünce kuruluşu da bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...