Buerger hastalığı nedir?

Düzenleyen:
Buerger hastalığı nedir?

SAĞLIK Haberleri

Buerger hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, bu hastalığın oluşturabileceği durumlar hakkında uyarılarda bulunuyor.

Ayak veya el parmaklarımızda hafif morarma veya tırnakta oluşan yara bazen parmağımızın kesilmesine kadar gidebilir.Genellikle bu şikâyetleri pek umursamayız ve parmağımızı kaybettiğimizde ise inanamayız.Evet, düşünün bir; önce ayak parmağınız kesiliyor ve ilerleyen zamanlar da ayağınız kesiliyor.Bir uzuv yok!

Devam ederek diğer ayak sonra eller ve kol

İşte bu sinsi,sonucu korkunç olan hastalık “Buerger”…Kimse bende olmaz demesin!Çünkü sıklıkla sigara içenlerde ve erkeklerde görülmesine rağmen hala nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ailesel geçiş de mevcuttur.

Önemsemediğimiz ve bizi yıllarca üzerinde taşıyan ayaklarımız olmasa, en azından biri olmasa ne yapardık?

Hastalık genellikle sigara içen 20-50 yaşları arasındaki erkeklerde görülmektedir. Belirtileri tamamen damar daralması ya da tıkanması sonucu gelişen kan dolaşımı yetersizliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayaklarda, baldırda yürümekle Ağrı,kıllarda hafif dökülme,ve hepsinden önemlisi ayak parmaklarımızda üşüme,kramp,morarma başlıca şikayetlerdir.

Tırnağımızı keserken oluşan küçük bir yara veya dar ayakkabının sıkması sonucu parmakta oluşan morarma iyileşmekte gecikiyorsa gecikmeden uzmana görünmek gerekir.

Maalesef bu yaraları iyileştirmek için birçok merhemler kullanırız ve bunun sonucunda da iltihaplanma da olaya eşlik eder.Gerçek uzmanını bulamayanlar da parmağın kesilmesini kabullenmek zorunda kalırlar.     

Hasta bir uzvunu kaybetmesine rağmen sigarada içmeye devam eder.Oysa ki sigaranın kesilmesi hastalığın ilerlemesini azaltabilir.

Oluşan yarayı iyileştirmek,küçük çaplı atardamarların genişlemesini sağlamak için karından yapılan basit ameliyatlar ve düz kas gevşetici ilaçlar gibi çok basit tedavilerle parmak ve ayak kurtarılabilir.Yeter ki parmak yada ayakta ülser ve kangren gelişmeden tedaviye gelinsin.Hastalığa %30 oranında el parmaklarıda katılabilir.Ellerde oluşanlarda tedavi daha başarılıdır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...