Gastrit ile reflü birbirinden farklıdır!

Düzenleyen:
Gastrit ile reflü birbirinden farklıdır!

SAĞLIK Haberleri

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, sizler için gastrit ve reflü hastalıklarını anlatıyor.

Belirtileri birbirine benzese de GÖRH ve gastrit birbirinden çok farklıdır. Sindirimle ilgili bir problem yaşandığında akıllara ilk gastrit ve reflü hastalıkları gelir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, sizler için gastrit ve reflü hastalıklarını anlatıyor.

“Gastrit midede iltihabi ve yangısal rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Bakteriyel bir enfeksiyona ya da tahrişe bağlı sebepler ile ortaya çıkabilir. Baharatlı yiyecekler, Alkol, sigara ve stres nedeni ile aşırı asit salgılama gastrite neden olabilir.

Reflüde ise mideile yemek borusu arasındaki  kaslar çeşitli nedenlerle gevşediği için kapanma görevini yapmaz ve midenin içindeki yemekler ile birlikte midenin salgıladığı öğütücü sıvılar yemek borusuna geri kaçar.”

Ülkemizde her 5 kişiden 1’i reflü hastası

“Ülkemizdeki hastalar belirtileri gastrit ile karıştırdığından reflü olduklarını bilmiyorlar ve bu yüzden hastalığın tedavisine geç kalıyorlar.
Reflü yaniGastroözofajialReflü Hastalığı (GÖRH), ağıza acı ekşi sıvı gelmesi, boğazda takılma hissi, laranjit, faranjit, geğirti, bulantı, göğüs Ağrısı, gıcık tutma, astım, kronik öksürük, hıçkırık, ses kısıklığı gibi şikayetlere ve  vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılara neden olur.”

Reflü nasıl tedavi edilir?

“Reflü; cerrahi tedavi, endoskopik tedavi, ilaç tedavisi ve beslenme tarzı değişiklikleri gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. İlaçla tedavi hastada sadece geçici bir rahatlama sağlar, hastalığı iyileştirmez.

Kalıcı çözüm için cerrahi tekniklerden faydalanılması gerekir. Laparoskopikreflü ameliyatı, karın bölgesine açılan ufak birkesiden girilerek özel cerrahi aletler ile gerçekleştirilir.

Robotik cerrahi teknolojisi sayesinde 3 boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü altında ameliyatlar çok daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Ortalama 1 saat süren ameliyatın ardından hastanın bir gece hastanede kalması yeterlidir.

Laparoskopik ameliyatlar sayesinde ameliyat sonrasıkomplikasyon riski düşer ve hasta çok daha az ağrı hisseder.”Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Operasyonun ardından hastaya iyileşme sürecinde uyması için sağlıklı bir beslenme programı verilir. Beslenme programında başlangıçta katı gıdalar tüketilmemesi tavsiye edilir.Hasta birkaç günlük dinlenmenin ardından gündelik hayatına hemen devam edebilir. Ortalama bir ay içinde hasta istediği gibi beslenebilir. Reflü kişilerin vücut sağlığını bozan, sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...