Sandığa gidilir mi?

Düzenleyen:
Sandığa gidilir mi?

GÜNDEM Haberleri

HDP’nin “Yasama çalışmalarına katılmayacağız” açıklaması, “ara seçime gidilir mi?” tartışmasını beraberinde getirdi.

Anayasada “ara seçim” hükmü, 78. maddede düzenleniyor. Meclis’teki milletvekili sayısının yüzde 5’inin, yani 28 milletvekilliğinin düşmesi durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. Ayrıca bir ilin ya da seçim çevresinin TBMM’de temsil edilemez hale gelmesi durumunda da 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. Ancak Meclis’te bu kural şimdiye kadar hiç uygulanmadı.
HDP’li 9 milletvekillinin tutuklanması, milletvekilliklerinin düştüğü anlamına gelmiyor. Bunun için 1 yıl veya üzeri ceza almaları, kararın Yargıtay tarafından onanması ve kararın TBMM’de okunması gerekiyor. HDP’lilerin tutuklanması Meclis aritmetiğini değiştirmeyecek. Milletvekilleri, tutuklu yargılanırken maaşlarını alabilecek.
Ancak, HDP’lilerin, cezalarının kesinleşmesini beklemeden, sine-i millete dönme kararı alması da seçenekler arasında yer alıyor. Bu durumda, yani 59 HDP’linin milletvekilliğinden istifa etmeleri halinde de bu karanın TBMM Genel Kurulunda, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kabul edilmesi gerekiyor. 
Anayasa Mahkemesinin 11 Aralık 2009’da DTP’yi kapatmasının ardından DTP Meclis çalışmalarına katılmama kararı almıştı. Cezaevlerinde bulunan PKK’lıların başlattığı açlık grevine ilişkin 10 Kasım 2012 günü, dönemin BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve bazı milletvekili arkadaşlarının Diyarbakır’da açlık grevine başladıklarını açıklamasının ardından BDP, Meclis’teki tüm komisyon çalışmalarından çekilmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...