Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'a ilk ziyaret Suriye'den

Düzenleyen:
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'a ilk ziyaret Suriye'den

DÜNYA Haberleri

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, göreve gelmesinin ardından ilk resmi temasta Beşşar Esed'in özel temsilcisi ve Suriye rejiminin Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Azzam'ı kabul etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, göreve gelmesinin ardından ilk resmi temasında Beşşar Esed'in özel temsilcisi ve Suriye rejiminin Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam'ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Avn, ilk resmi teması kapsamında Beşşar Esed'in temsilcisi Azzam ile başkent Beyrut'un güneyindeki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Azzam, basına kapalı gerçekleşen görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen hafta göreve gelen Avn'a Beşşar Esed'in tebriklerini ilettiğini belirterek, görüşme sırasında "Avn'ın iki ülke halkları ve Beşşar Esed arasındaki kardeşçe bağların önemini vurguladığını" ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Mişel Avn'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına destek açıklaması yapmıştı. Lübnan Meclisi'nde geçen hafta düzenlenen oturumda Mişel Avn cumhurbaşkanı seçilmişti. Esed geçen hafta Avn'ın seçilmesinden sonra da tebrik mesajı göndermişti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Avn'a tebriklerini iletmek ve temaslarda bulunmak üzere akşam saatlerinde Lübnan'a gelmesi bekleniyor.

Suriye rejimi ve Avn arasındaki ilişkiler

Lübnan'da 1975-1990 yılları arasında yaşanan Lübnan İç Savaşı'nda Hristiyanların önde gelen isimlerinden General Avn, iç savaşı sonlandıran Taif Anlaşması'nı kabul etmeyerek silahlı mücadele başlatmıştı. Avn bu yıllarda ülkesindeki Suriye ordusuyla da karşı karşıya gelmişti. 

Bu süreçte Avn'ın komuta merkezi olarak kullandığı Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı 1990'da Suriye ordusu tarafından kuşatılarak, bombalanmıştı. Avn, sarayı terk ederek Beyrut'taki Fransız Büyükelçiliği'ne sığınmış, daha sonra ise 15 yıl sürgünde kalacağı Fransa'ya gitmişti. 

Ülkede iki buçuk yıl süren cumhurbaşkanlığı krizinin ardından Mişel Avn geçen pazartesi günü mecliste yapılan 46'ncı oturumda Lübnan'ın 13'üncü cumhurbaşkanı seçilmişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...