Kiraya banka şartı getirildi

Düzenleyen:
Kiraya banka şartı getirildi

Ekonomi Haberleri

Kira bedelini banka aracılığıyla değil de elden alanlara ceza uygulanacak.

Vergi Usul Kanunu'na göre bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliğe göre, bir ev ya da işyerinin kiraya verilmesi halinde kiracıların kira bedelini nasıl ödemesi gerektiği açıklanıyor.

CEZA UYGULANACAK
Yasaya göre; 500 liranın üstündeki ev kiralarının banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi şart. Bu limitin altındaki kira bedeli elden ödenebiliyor. Ancak işyeri kiralarında böyle 500,1000 lira gibi bir limit yok. İşyeri kirası ne olursa olsun, kiranın bankaya yatırılması gerekiyor.

Maliye, denetimlerde kira bedellerinin elden ödendiğini veya alındığını tespit ederse 'özel usulsüzlük cezası' uyguluyor. Yasanın düzenlenmesindeki amaç kayıtdışılığın önüne geçmek olarak açıklandı.

 

KİRA TUTARININ YÜZDE 5'İ CEZA OLARAK ÖDENECEK
Bundan hem kiracı, hem de kiraya veren mülk sahibi sorumlu tutuluyor. Cezanın ise bir parasal karşılığı bulunuyor. Vergi Kanunu'na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5'i oranında uygulanıyor.

Kesilecek ceza belli bir limitin altına düşmüyor. 2016 için alt limit; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı (esnaf) için 1370 lira, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 690 lira, bunların dışındakiler için 340 lira. Örneğin; 1000 liraya kiraya verilen konut için ev sahibine uygulamaya aykırı her bir işlem için 340 lira ceza kesilecek. Ceza zamanında ödenmezse iki katma çıkarılabiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...