ÖTV’de yetki Bakanlar Kurulu'nda

Düzenleyen:
ÖTV’de yetki Bakanlar Kurulu'nda

Ekonomi Haberleri

Otomotivde sadece motor hacmine dayalı vergilendirmeden vazgeçilip, fiyattan ağırlığa kadar birçok unsurun değerlendirileceği sistem getiriliyor

Otomobil satıcılarını ve tüketicileri yakından ilgilendiren ÖTV düzenlemesine ilişkin çalışmalar hızlandı. ÖTV’de yeni düzenlemeyi içeren kanun tasarısı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Daha önce Maliye Bakanı Ağbal’ın da sözünü ettiği gibi bu çalışmada sadece motor hacmine dayalı vergilendirmeden vazgeçiliyor. Yeni kararla Bakanlar Kuruluna fiyat gibi değişik kriterlere göre vergi oranı belirleme yetkisi veriliyor. Tasarıya göre ayrıca Bakanlar Kurulu, ÖTV’yi esas alarak fiyat grubu oluşturabilecek, oluşturulan fiyat grupları, malın cinsi, sınıfı, gövde tanımı, yolcu ve yük taşıma kapasitesi, ağırlığı gibi özelliklere göre farklı oranlar belirleyebilecek.
Maliye Bakanı Ağbal, “Mesela 1.600 cc’ye kadar olan araçta ÖTV yüzde 45. Bir araç 1.600 silindir hacminde ama öyle farklılıklar vak ki, düşük bedelli aracı alan kişi, o yüksek fiyatlı aracı alanla aynı oranda vergi ödediği için şaşırıyor” demiş, sistemi değiştirerek araç çeşitliliğini artırmak, vergileme ölçütlerini genişletmek istediklerini ifade etmişti.
Bugün gümrükten giriş fiyatı 56 bin lira (Avrupa’da 17 bin avro) olan bir araçtan yüzde 145, yani 81 bin 200 lira ÖTV alınıyor. Bunun üzerine yüzde 18 KDV (10.080 TL) tahsil edilirken, KDV, ÖTV’li fiyat üzerinden alındığı için ‘ÖTV’nin KDV’si gibi bir durum ortaya çıkıyor ve bu tutar 14 bin 616 lirayı buluyor. Böylece bayi kârı hariç söz konusu otomobilin fiyatı 162 bin lirayı buluyor. Otomobilden ayrıca Taşıt Alım Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Plaka, Ruhsat ve noter harcı da tahsil ediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...