‘Barış Suyu’ özelleştirme bekliyor

Düzenleyen:
‘Barış Suyu’ özelleştirme bekliyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin Kıbrıs’a götürdüğü suyun bazı bölgelerde hâlâ tankerlerle vatandaşa ulaştırıldığını belirten Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Kâtip Demir, “Kaynak yok. Su dağıtımının özelleştirilmesini istiyoruz” dedi

Önder Çelik GAZİMAĞUSA
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’
ne (KKTC) Türkiye’den su teminini sağlayan projenin başlamasının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmesine karşın Ada’ya ulaşan suyun dağıtımındaki sorun tam olarak çözülemedi. 17 Ekim 2015’te Anamur-Girne arasında 80 kilometrelik boru hattından akmaya başlayan ‘Barış Suyu’nda belediyeler, vatandaşa daha iyi hizmet için su dağıtımının bir an önce özelleştirilmesini bekliyor. Kıbrıs’ın en büyük beldeleri arasında yer alan Yeniboğaziçi’nin Belediye Başkanı Kâtip Demir, Ada’ya suyu getiren Anavatan’a şükran borçları olduğunu söyledi. Özelleşecek diye altyapı yatırımları için kaynak alamadıklarını kaydeden Demir, “Özelleşirse 665 milyon TL yatırım yapılacak. Belediyelerde böyle bir kaynak yok. Peki, halkın günahı ne? Anavatan’dan bu su geldiyse siz bunu halka ulaştıracaksınız ki halk sizi kucaklasın. Anavatan’dan su geldi biz hâlâ adamlara tankerlerle taşıyoruz” dedi. Su ihalesiyle ilgili Kıbrıs hükümetinin bir tarih belirlemediğini ifade eden Demir, “Biz diyoruz ki özelleşsin, özelleştirmeyi halka daha hızlı hizmet sunulsun diye istiyoruz” diye konuştu. Türkiye’den gelen suyun barajda toplandığını ve belediyelerin depolarına aktığını ifade eden Demir, “Buradaki hükûmet suyu ton başına 2,30 liradan belediyelere satıyor. Biz de vatandaşa 4 TL artı KDV’den satıyoruz. Buna çok bağırdılar. Karşı olan kişiler vardı. Daha önce devletten 0,25’ten suyu alıyorduk. Diyorlar ki biz niye 2,30 verelim? Ama bu ülkede su yok. Yer altı kaynakları tükenmiş, tamamen tuz” ifadelerini kullandı. Bölgede turizmin gelişmediğini ifade eden Kâtip Demir, “Girne doymuş, artık denize girilecek yer yok. Burada 9 km kumsal var. Ama sistem tıkalı, açamıyoruz” dedi.

‘Barış Suyu’ özelleştirme bekliyor

‘Yavaşşehir’e kadın eli değdi

Kâtip Demir, 1975 ‘te Kıbrıs’a Almanya’dan göçen bir ailenin üyesi. 2002’de belediye başkanı olmuş. 2006’da seçimi kaybeden Demir, 2014’te ikinci kez yüzde 43 oyla bağımsız olarak seçilmiş. Demir, 28 belediyeli KKTC’nin tek bağımsız başkanı aynı zamanda...  Yeniboğaziçi, İtalya’dan dünyaya yayılan ve tabiatı, insanı, doğayı korumayı amaçlayan Cittaslow’a (Yavaşşehir) KKTC’de seçilen tek belde unvanına sahip. 20 bin nüfuslu Yeniboğaziçi’nde kadınların kurduğu derneklerle el emeği ürünlerin satıldığı 27 dükkânlı bir pazar yeri açan Demir, beldede 1964 ile 74 yılları arasında şehit olanlar için şehitlik ve parklar yaptırıyor. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...