Türkiye'de İngilizce konuşulan Karadeniz ilçesi

Düzenleyen:
Türkiye'de İngilizce konuşulan Karadeniz ilçesi

YAŞAM Haberleri

Giresun'un en küçük ilçelerinden 16 bin kişinin yaşadığı Yağlıdere'de Amerika'ya giden vatandaş sayısı 15 bine ulaştı. 1960’lı yıllarda başlayan ABD'ye yerleşme sevdası ile Yağlıdere'de 15 binin üzerinde göç verilmiş.

Lefter adındaki, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Karadeniz'den ayrılan Rumlardan biri olan genç öncelikle Yunanistan'a göç etmiş. Ardından ise ABD'ye göçmüş. ABD‘de çalışıp iş sahibi olduktan sonra doğduğu toprakları tekrar ziyarete gelmiş.

Tekrar geri döndüğünde ise bu kez köyde terzilik yapan İzzet Aydın adındaki arkadaşını yanında alıp gitmiş. İlerleyen süreçte İzzet de memleketine dönmüş ve o da akrabalarını ABD'ye almış.

ABD'DE TÜRKİYE'Yİ EN ÇOK TEMSİL EDEN İLÇE
Yağlıdere'den ABD'ye göçün en önemli sebeplerinden biri ise ilçede geçimin sadece fındığa dayalı olması sebebiyle yaşanan ekonomik sorunlar.

Gidenlerin zengin olarak dönmesi de halkı cesaretlendiren etken olmuş. Kimisi akrabası vasıtasıyla, kimisi de kaçak yollarla ABD'ye gitmenin yollarını aramış. Böylelikle Yağlıdere, ABD'de Türkiye'yi en çok temsil eden bir ilçe haline gelmiş.

İLÇEDE İNGİLİZCE KONUŞULUYOR
Yağlıdere ilçesinden ABD'ye yapılan bu kadar göçün sonucu olarak da özellikle yaz mevsiminde ilçede daha çok İngilizce konuşuluyor ve ekonomiye daha çok dolar yön veriyor. Hatta rivayete göre Amerikalılar, Yağlıdere’yi Türkiye’nin en büyük eyaleti sanıyor. Bir habere göre de Turgut Özal’ın başbakanlık yaptığı dönemde Amerika Başkanı Bush, Türkiye ziyareti sırasında Özal’a, Yağlıdere’yi görmek istediğini söylemiş.

AMBARGOLAR UYGULANMAYA BAŞLAMIŞ
Yağlıdereli'den Amerika'ya göç ise 2000 yılına kadar sürmüş. 2000'den sonra durum yetkililerin dikkatini çekince Yağlıderelilere örtülü ambargo uygulanmaya başlanmış.

Yağlıdere’den 2009’da 4, 2007’de 2, 2008’de ise sadece 1 kişiye vize çıkmış. 2000-2010 yılları arasında ABD vizesi alan kişi sayısı ise sadece 100.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...