BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kiraz bitti DUT geldi

Kiraz bitti DUT geldi

Eskilerden bahsetmeden ne yazabilirim diye düşünüyorum. Medya diliyle söylersem, “Nostaljik takılmadan” hangi konudan keyifle bahsedebilirim... Bugün duttan bahsetmek istiyorum. Ama hatıralarım beni yine yıllar öncesine götürdü. Bahçemizdeki dut ağacını, komşunun bahçesindeki kara dutu hatırladım.



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Eskilerden bahsetmeden ne yazabilirim diye düşünüyorum. Medya diliyle söylersem, “Nostaljik takılmadan” hangi konudan keyifle bahsedebilirim... Bugün duttan bahsetmek istiyorum. Ama hatıralarım beni yine yıllar öncesine götürdü. Bahçemizdeki dut ağacını, komşunun bahçesindeki kara dutu hatırladım. 55-60 yıllarında İstanbul’un Mecidiyeköy semti dut ağaçları ile kaplıydı. Zamanla birer birer yok edildiler. Şimdi koca beton bloklar, demir köprülerle kaplı Mecidiyeköy...Mahallenin çocukları ilkbaharı bekler, önce yeşil sonra ballı, sulu, beyaz dutları yemek için sabırsızlanırdık. Elimizin yetişebildiği alt dallardaki dutlar bitince, büyüklerin de yardımıyla, temiz beyaz çarşaflar dört bir yanından tutulur, üst dallara çıkan birisi dalları sallayıp, olgun dutları düşürürdü. Ondan sonra gelsin ziyafet... Bu minicik meyvenin faydaları sayılamayacak kadar çok. Kalsiyum, demir, B1-B2 vitaminleri içeriyor. Taze dut yapraklarının kanamaları durdurduğu, kaynatılıp suyu içilirse idrar söktürücü olduğu biliniyor. İpekböcekçiliğinde dut yapraklarının yeri önemli. Böceğin tek besin kaynağı. Meyvesinin ise susuzluğu giderdiği, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu, kabızlığı önlediği, kanı temizlediği biliniyor. Pekmezi, pestili, reçeli yapılıyor. Yazın tazesini yiyoruz, kışın kurusunu... Karadut şurubu, dondurması, reçeli hem koku hem lezzet açısından mükemmel... Ceviz içi ve dut kurusunun ağaç tokmaklı taş bir havanda macun kıvamında dövülmesi ile elde edilen (Dövmeç) çok değişik bir tatlı. DUT KAVURMA Malzemeler: >> 1 kg dut kurusu >> 2 su bardağı süt >> 2 çorba kaşığı tereyağı >> 1 su bardağı dövülmüş ceviz Yapılışı: Dutu ılık suda yıkayın, süt ve tereyağını ekleyin pişene kadar kaynatın. Sütü çekip, koyulaşınca bir tabağa alın. Üzerine ceviz dökerek servis edin. Dut yapraklarından sarma yapıldığı gibi, çay gibi demlenir ve içilir. Demlemek için, 1 su bardağı kaynamış suya 4-5 adet ezilmiş dut yaprağı atılır. Üzeri kapatılıp 5 dakika demlendirilir. DUT PEKMEZLİ MUHALLEBİ Malzemeler: >> 1 su bardağı dut pekmezi >> 1 su bardağı şeker (Fazla tatlı sevmeyenler, miktarı azaltabilir.) >> 1 su bardağı un >> 5 bardak su >> 1 tatlı kaşığı tarçın >> 2 çorba kaşığı ceviz içi Yapılışı: Un, şeker, pekmez karıştırılır, su eklenir. Kısık ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Topaklanmamasına dikkat etmelidir. Ateşten almadan tarçın eklenir. Sıcak olarak kaselere pay edilir. Soğuyunca üzerine ceviz konup servis yapılır. Yazımı hazırlarken kitabından faydalandığım sevgili dostum, Tijen İnaltong’un farklı bir reçel tarifini buldum. Dut sevenler için nefis bir reçel. DUT marmelatı Malzemeler: >> 2-3 ekşi elma >> 2 su bardağı toz şeker >> 2 kg karadut >> Yarım limon suyu Yapılışı: Kara dutların saplarını tek tek çıkarın. Elmaları soyun, çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın. Meyveleri şekerle birlikte tencereye alın ve kısık ateşe koyun. Dutlar suyunu salacak, elma aromaları ile dut aromaları birbirine karışacaktır. Yarım saat kadar kaynatın, limon suyunu ekleyin ve ateşten alın. Elmadaki pektin maddesi bu marmelada kıvam verecektir. DUT helvası Dut pekmezi Anadolu’da hemen her bölgede birçok şekilde kullanılıyor. Malatya’da dut pekmezi ile yapılan helvaya, (Dut Helvası) deniliyor. Tarifi şöyle: Un yağda kavrulur. Ateşten alınır, üzerine dut pekmezi eklenir ve elle yoğrulur. Bir tepsi içinde düzleştirilir. Baklava dilimleri gibi kesilip ikram edilir. Dutun pekmezi olduğu gibi pestili var elbette. Pestilden de çok değişik tatlılar yapılıyor. Pestil kızartması, pestil çullaması, pestil kavurması gibi pestilden de çok değişik tatlılar yapılıyor. Erzurum’un pestil çullaması tarifi: Dut pestili ufak doğranır, bir tavada eritilen tereyağında kavrulur. Üzerine yumurta kırılır, karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır. MISRALARDAKİ ‘DUT’ Dut pestili, ceviz, kavurga, hedik Doyuncaya kadar oturduk yedik Hepsine damak tadıdır dedik Güzel olur bizim yemeklerimiz (...Şairi : Aşık Gülhâni) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tavsiyeniz (...Yasemin Keser’in tavsiyeleri) SAÇ KIRIKLARI İÇİN >> Saçlar ıslakken daha hassas olduğu için taramayın. >> Geniş dişli tarak kullanın. Üstten saç uçlarına doğru yumuşak kıllı tarakla tarayın. >> Kurutma makinelerinin ve ütünün şiddetli sıcaklığı da kırıklara sebep olan etkenlerdendir. >> İpek ve saten yastık kullanın. Çünkü bu yastıklar saç düğümlenmesini ve kırılmasını azaltır. >> Saçınızı açtıracak veya boyatacaksanız dikkatli olmalısınız çünkü her türlü kimyasal maddeler saçınızı güçsüzleştirir ve kırılmaya eğilim yapar. >> Perma ve boyama gibi kimyasal uygulamalar arasından en az iki hafta geçmelidir. Saçlarınız çok yıpranabilir. Mesajınız (...Emine Baykan’ın kutlama mesajı) KARDEŞİM GÜZİDE Doğum günün kutlu olsun... Umarım ömrün hep huzurla sevgiyle ve sağlıkla geçer... Sevgiler canım... HATİCE NEFİSE Bayram Ailesi’nin biricik kızı, bize Zonguldak’tan gülümsüyor... Nice yıllara Hatice... (Yasin Bayram’ın albümünden)
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT