Afrika Birliği Libya için yeni inisiyatif başlattı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Afrika Birliği Libya için yeni inisiyatif başlattı

DÜNYA Haberleri  / AA

Çad Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı İdriss Deby, Afrika Birliği'nin Libya'da kalıcı barışın sağlanabilmesi için yeni bir siyasi inisiyatifi başlattığını açıkladı.

Afrika Birliği Libya Yüksek Komitesi, Libya'daki son durumu tartışmak ve kalıcı çözüm önerileri ele almak için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Afrika Birliği merkezinde yüksek seviyeli toplantı gerçekleştirdi.

Deby, komite üyesi ülkelerin devlet başkanlarının katılımıyla basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, son bir yıl içerisinde adımlar atılmış olmasına rağmen Libya'da barış yönünde ciddi bir ilerleme kaydedilemediğini belirterek, ülkedeki barış sürecinin yeniden rayına oturtulması gerektiğini söyledi.

Afrika kıtasının Libya'daki mevcut durumdan derin şekilde etkilendiğini vurgulayan Deby, bölgede yaşananların tüm sahil ülkelerinin güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti.

Afrika Birliği ve Arap Birliği ülkelerinin Libya'daki durumun sona ermesinde etkili rol oynayabileceğini kaydeden Deby, "Afrika Birliği olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin ülkedeki tüm tarafların barış sürecine dahil olacağı yeni bir inisiyatifi başlatıyoruz." dedi.

"Yabancı müdahaleyi kabul etmiyoruz"

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma da yaptığı konuşmada, komşu ülkelerin Libya'da tekrar istikrarı ve barışı sağlamak gibi bir görevi olduğunu belirterek, "Ülkedeki siyasi durumun devam etmesine izin verilemez, Libya halkına yarınların daha iyi olacağı mesajını göndermek zorundayız." ifadesini kullandı.

Ülkede barışın sağlanabilmesi için siyasi diyaloğun önemli olduğunu kaydeden Zuma, "Libya'ya yabancı bir müdahaleyi kabul etmiyoruz, bu ülkeyi daha fazla kargaşa ve kaosa sürükleyecektir." diye konuştu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...