'Telaferliler, İbadi'nin sözünü tutmasını bekliyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Telaferliler, İbadi'nin sözünü tutmasını bekliyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak'ın en büyük ilçesi Telafer'deki Türkmenler, Başbakan Haydar el-İbadi'nin ilçeye Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin girmeyeceği sözünü yerine getirmesini istiyor.

Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi, Bağdat'ta yaptığı basın toplantısında, Telafer'in kurtarılması operasyonunda tüm Telaferli Türkmenlerin (Şii ve Sünni) yer alacağını söyledi. Telaferli temsilciler, İbadi'nin bu yaklaşımını dikkatle izlerken, Telafer'i intikam ve bunun yol açabileceği iç savaştan kurtarması için verdiği sözü yerine getirmesini bekliyor.

Telaferli Türkmen Milletvekili Sacide Efendi, Telafer'in kurtarılmasında önceden sadece Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye rol verildiğini anımsatarak, "Ancak Telafer halkının temsilcileri, Telafer'in kurtarılmasının ordu ve polis güçlerinin eliyle gerçekleşmesini istedi. Irak ordusunda Telafer halkından yer alan güçler bulunuyor. Telaferli Şii ve Sünniler ilçenin kurtarılmasının kendi elleriyle gerçekleşmesi konusunda da anlaşmış durumda." dedi.

Efendi, kentin kurtarılması sonrası araziyi kontrol etmek için yine Telafer halkından oluşacak ve Şii ile Sünnileri eşit şekilde kapsayacak aşiret gücünün oluşacağını aktardı.

"Başbakan İbadi, Telafer'in kurtarılmasının Telaferlilerden oluşan ordu ve federal polis güçlerinin eliyle gerçekleşeceğini söyledi." diyen Efendi, şunları kaydetti:

"İbadi, ihtiyaç duyulduğu zaman operasyona Haşdi Şabi'nin de iştirak ettirilebileceğini ifade etti. Ancak şu ana kadar Telafer abluka altında bulunuyor. İbadi'nin sözünü tutmasını diliyoruz. Telafer halkı intikam girişimlerinin yaşanabileceğinden endişe duyuyor. Telaferliler, PKK'nın Telafer'e Türk asıllı oldukları için girip intikam eyleminde bulunmasından da kaygılı. İbadi, sözünü yerine getirirse tüm bu sorunlar çözülmüş olacak. Herkesin akılcı davranmasını diliyoruz. İç savaş Telafer'in sonunu getirir. Telafer'in yakılmış arsa haline getirilmesini ve Türkmenlerin burada sonunun getirilmesini istemiyoruz. Telafer'i kurtarmak için toplumsal barışı gerçekleştirmemiz lazım. Telafer dışında yaşayacak toprağımız yok."

"Türkiye hep yanımızda durdu"

Türkiye'nin Türkmenlere yönelik insani yardımından övgüyle bahseden Efendi, "Türkiye, daha önceki tüm zor günlerimizde hep yanımızda durdu. Irak ve Türkiye arasında da barışın hakim olmasını diliyoruz. Türkmenler olarak iki yönetim arasındaki ihtilaflardan dolaylı ve dolaysız olarak etkileniriz." şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...