Putin, ABD'nin yeni başkanı Trump'ı tebrik etti

Düzenleyen:
Putin, ABD'nin yeni başkanı Trump'ı tebrik etti

DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik mesajı gönderdi, "Yapıcı diyalog iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına" dedi.

ABD'deki başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın galibiyetinin kesinleşip ABD'nin 45'inci başkanı olmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'a tebrik mesajı gönderdi. Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan tebrik mesajında Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti.

"YAPICI BİR DİYALOG, TÜM DÜNYANIN ÇIKARINA"

Putin, Moskova ve Washington arasında eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin pozisyonunu göz önünde bulundurma prensiplerine dayanan yapıcı bir diyalog oluşturulmasının iki ülke halkı ve tüm dünyanın çıkarlarına cevap vereceğine vurgu yaptı.

Rusya lideri Putin, ABD Başkanı seçilen Trump'a yeni görevinde başarılar diledi.

RUSYA PARLAMENTOSU DA YAPICI DİYALOĞUN ALTINI ÇİZDİ

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin de, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Washington ve Moskova arasında daha yapıcı bir diyalog kurulmasını umut ettiğini söyledi.

Volodin, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevcut Rusya-ABD ilişkileri dostane olarak nitelendirilemez. Yeni ABD Başkanı ile daha yapıcı bir diyaloğun mümkün olacağına inanmak istiyorum. Rusya Parlamentosu bu yönde atılacak tüm adımları destekleyecektir" dedi.

Rusya'nın ABD halkının seçimine saygı duyduğunun altını çizen Volodin, "Bizim için önemli olan ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde gelişmesi ve iş birliğinin karşılıklı yarar sağlaması. Ancak bu durumda ilişkilerimizi iki ülke halkının çıkarlarına cevap veren yeni bir seviyeye çıkartabiliriz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Tefft, Rusya ile ilişkilerin yeni ABD yönetiminin öncelikli gündem maddelerinden olacağını belirtti.

RUS BASINI ABD SONUÇLARINI BÖYLE GÖRDÜ

ABD'deki başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın galibiyetinin kesinleşip ABD'nin 45'inci başkanı olması; seçimlerin başladığı tarihten bu yana sürekli olarak Rusya'nın ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in seçim propagandalarında adının geçmesi nedeni ile Rus basınında geniş yer buldu.

Rus haber ajansı Ria Novosti:

ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi McFaul, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin başkanlık seçimlerine karıştığını belirterek Rusça "Aferin" yazdı. Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Sözcüsü Mariya Zaharova şunları söyledi:

"En başta Obama yönetimi 'McFaulları' göreve getirdi ve onlara sadece kendi ülkesinin yönetimini değil birçok ülkenin yönetimini de devretti. Daha sonra durum değişince her şeyde Moskova'nın suçu olduğunu bağırmaya başladı."

Öte yandan Liberal Demokratik Parti Lideri Vladimir Jirinovski seçimlerde en iyi adayın önde gittiğini belirterek, "Amerika'nın neden Trump'a oy verdiği ortada. Dünyadaki zor durumda bile Clinton savaş tehdidi oluşturuyor, onun için Rusya başlıca düşman. Tabi ki, Amerikalıların çoğu sakin bir hayat istiyor" dedi.

Jirinovski son olarak, "Bırakın Hillary nine dinlesin" dedi.

İtar Tass: Trump'un gelişi Rusya ve ABD'nin ilişkilerinde yeni sayfa açacak

"Spravedlivaya Rossiya" partisi Başkanı Sergey Mironov, Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle Rusya ve Amerika'nın ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılacağını belirtti. Mironov, "Bu Amerikalıların seçimi. Rusya Amerikan halkının seçtiği başkanla çalışacak. Bu iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacak" diye konuştu.

İnterfaks: Clinton'un kaybetmesi Duma'da sevince neden oldu

Duma milletvekilleri sabah saatlerinde Hillary Clinton'ın Donald Trump'ı ABD Başkanı seçilmesi sebebiyle tebrik ettiği haberlerine alkışlarla yanıt verdiler.
Duma toplantısı sırasında sözü alan Eğitim Komitesi Başkanı Vyaçeslav Nikonov milletvekillerine Clinton'un rakibini tebrik ettiğini açıkladı.

RBK: Donald Trump ABD'nin 45. Başkanı seçildi

Donald Trump ABD'nin birçok eyaletinde seçimlerde önde gidiyor. Bu Trump'a ABD'nin 45'inci başkanı olmasını sağlayacak. Ülke genelindeki oyların yüzde 90'dan fazlası sayıldı. Trump, ABD genelinde oyların yüzde 48'ini, Clinton ise yüzde 47.3'ünü aldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...