Kravatsız bir muhalif: O. Yüksel Serdengeçti

Düzenleyen:
Kravatsız bir muhalif: O. Yüksel Serdengeçti

GÜNDEM Haberleri

1917 yılında Antalya’nın Akseki ilçesinde doğan Osman Yüksel Serdengeçti, Türk siyasetine ve edebiyatına damga vurmuş isimlerden biri.

Daha üniversitede talebe iken belaları üzerine çeken Serdengeçti, 1944’te Hüseyin Nihal Atsız’la birlikte hapis yattı. Asıl adı Osman Zeki Yüksel iken, çıkarttığı dergideki yazılarından ötürü Serdengeçti olarak tanınınca, soyadını bu şekilde değiştirdi. Neşrettiği muhafazakâr dergi, siyasi iktidarların sansürüne maruz kalarak, kapandı. Daha sonra Adalet Partisi’nden milletvekili oldu ama sivri dili yüzünden kendi partisinden de ihraç edildi. Muzip biri olan Serdengeçti, vekilliği esnasında kravat takmadığı için genel kurula girişi yasaklanınca, kravatı beline bağlayarak içeri girer. Kendisine kızanlara ise, “Kanunda nereye takılacağı belli değil” diye cevap verir. Birçok şiiri bulunan ve rejime muhalefetiyle bilinen Serdengeçti, bundan tam 33 yıl önce, 10 Kasım 1983 tarihinde vefat etti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...