MR kararını siz değil doktorunuz versin

Düzenleyen:
MR kararını siz değil doktorunuz versin

SAĞLIK Haberleri

Hastaların MR çektirme kararı ile hastaneye baş vurduğundan şikâyet eden uzmanlar, “hasta memnuniyeti” için yapılan görüntülemenin gereksiz ameliyatlara sebep olabildiğini söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, halkın ultrason, MR gibi görüntüleme yöntemlerine ilgisinin yoğun olması sebebiyle, gereksiz görüntülemelerin arttığını belirterek, “Hastalıkların teşhisinde elimizde önemli bir silah olan röntgen ışınlarının sağlığa zararı olmadığını biliyoruz ancak doz arttıkça risk de artıyor. Halkımız çoğu zaman hastalığını teşhis ettirmek için değil ‘bir MR çektirmek için’ hastaneye gidiyor. Doktoru da buna zorluyor. Hasta memnuniyeti sebebiyle çoğu zaman hekimlerimiz de bunu kabul etmek zorunda kalıyorlar. Bu da gereksiz çekimlerin sayısını artırabiliyor. En iyi ve en az doz, hiç verilmeyen dozdur” dedi.
GEREKSİZ AMELİYATLARA YOL AÇABİLİYOR
Prof. Dr. Kaya, Türkiye’nin manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulaması sıklığında birinci, bilgisayarlı görüntülemede (BT) ise Fransa’dan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. Prof. Dr. Kaya, bazen hızlı karar vermek için MR çektirmenin hekimler için de kolay bir yöntem olduğunun altını çizerek “Klinik hekimlik, görüntüleme yöntemlerinin cazibesi sebebiyle ihmal ediliyor. Gereksiz olarak çekilen MR ve BT’ler hem sağlık giderlerini artırıyor hem de gereksiz ameliyatların yapılmasına yol açabiliyor” dedi.
ÇOCUKLARA DAHA AZ DOZ
Antalya’da düzenlenen 37. Ulusal Radyoloji Kongresi dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Radyoloji Derneği Görüntüleme Fiziği ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Orhan Oyar özellikle çocuklara görüntüleme cihazları ile teşhis koyarken daha hassas davranılması gerektiğini belirterek, “Çok gerekmediği sürece çocuklara görüntüleme cihazları ile teşhis koymaya çalışmamak gerekir. Başka bir mecburiyet yoksa teşhiste ultrason ve MR tercih edilmelidir. Çocukların hücreleri daha hızlı bölünüp çoğaldığından radyasyona erişkinlerden daha duyarlıdır. Büyüklere verilen dozlarla yapılan çekimlerde erişkinlere göre daha yüksek organ dozlarına maruz kalırlar” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...