Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Sanatçılar Suriye'de yaşananlara nasıl sessiz kalabiliyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Sanatçılar Suriye'de yaşananlara nasıl sessiz kalabiliyor'

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Ressam Sağdıç, Suriye'de yaşanan savaşa işaret ederek, "Sanatçılar Suriye'de yaşananlara nasıl sessiz kalabiliyor ve görmezden gelebiliyor? İnanılmaz bir şey." dedi.

Buluntu nesnelerle hazırladığı "Ready-ReMade" sergisini sanatseverlerle buluşturan ressam Deniz Sağdıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru ve minyatür sanatlarını inceleyerek 'pentür' tekniğini geliştirdiğini anlattı.

Ebru sanatına yakın ve akışkan formların olduğu pentür tekniğini kağıt üzerinde uyguladığını anlatan Sağdıç, şöyle konuştu:

"Kullandığım tekniklerle Batı'nın sanata dair yanlış okumasını düzeltmeye çalışıyorum. Bana göre sanat her türlü malzemeyle yapılabilir. Bir sanatçının vermek istediği düşünceyi çağa uygun iyi bir dille oluşturması gerektiğini düşünüyorum. Mesela yeni bir malzemeyle karşılaşıyorsunuz ve bu malzemenin sizinle bir konuşması ve bir savaşı var. Onu kendi formuna sokmak için çok fazla deneme yapıyor ve neyin olup, neyin olamayacağını da algılamaya başlıyorsunuz. Böyle yaparak, aslında kolaylıktan öte kendimi biraz daha fazla zorlayan bir durum yaşatmış oldum."

"Ümran hepimizin çocuğu olabilir"

Sanatçının toplumsal konularda duyarlı olmasının önemine dikkati çeken Sağdıç, şunları kaydetti:

"Sanatçılar olarak taşın altına elimizi koymak istemiyoruz. Yakın tarihte, sıcak bir olay yaşandı. Suriye'de bir bombardımandan çıkan Ümran'ın görüntülerini gördük. O görüntüleri görünce çok kötü bir hafta geçirdim. Ümran kendi çocuğum olabilirdi. Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Etrafımızda o kadar fazla güç var ve öyle kirli işler dönüyor ki, Ümran hepimizin çocuğu olabilir. Sanatçılar Suriye'de yaşananlara nasıl sessiz kalabiliyor ve görmezden gelebiliyor? İnanılmaz bir şey. 15 Temmuz darbe girişimi gecesini düşünün. O uçaklar kafamızın üstünde uçtuğunda şoka girdik ve bir adım sonrası Ümran yani tepemize yıkılmış binalardı."

Ressam Sağdıç, Suriye konusunda toplum kadar, sanatçıların da duyarlı olması gerektiğini savunarak, "Bizim Suriyeli insanlara daha fazla hassas davranmamız ve bu ülkenin iyiliği için daha fazla şey yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Kendimce de sergimde buluntu malzemelerle yaptığım Ümran eserimde bunu göstermeye çalıştım. Sanat, sadece gezilmesi gereken bir şey değil. Arada mesajları da olmalı." dedi.

Sağdıç'ın ahşap, kağıt, eski antika eşyalar gibi buluntu malzemelerle hazırladığı birçok eserinin yer aldığı sergi, 13 Kasım'a kadar Vis Sanat'ta görülebilecek.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...