Hasan Kanbolat, 'Cinayet Rusya'nın 21 Mayıs mesajıydı'

Hasan Kanbolat, 'Cinayet Rusya'nın 21 Mayıs mesajıydı'

GÜNDEM Haberleri

Yazarımız Hasan Kanbolat, Medet Ünlü suikastının perde arkasını yazdı, 'Cinayet, Rusların Kafkas halklarını sürgüne gönderdiği 21 Mayıs 1864'ün yıl dönümünde gerçekleştirilecekti'

Türkiye'de Çeçenlerin önderi olan Medet Ünlü 22 Mayıs'ta Ankara'da ofisinde uğradığı silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetmişti. Medet Ünlü, Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov öncesinde Rusya'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin Türkiye Fahri Konsolosu unvanını kullanıyordu. Son iki yıl içerisinde Çeçenistan savaşına katılmış Çeçenlerden altı kişi Türkiye'de uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu altı kişi Rusya Federasyonu vatandaşıydı. Medet Ünlü ise 19. yüzyılda ataları Çeçenistan'dan zorunlu göç sonrası Kahramanmaraş'ın Çardak ilçesine yerleştirilmiş Çeçen kökenli Türk vatandaşıydı. Çeçenistan'a olduğu kadar Türkiye'ye de âşıktı. Çocukları da, kendisi de, babası da, dedesi de Türkiye doğumluydu. Çardak'ta bulunan Berit dağının adını şirketine vermişti. Ölünce nbsp;tabutuna Türk ve Çeçen bayrakları örtüldü. Bu nedenle Medet Ünlü Çeçen kökenli bir Türk'tür. Birilerinin Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk vatandaşlarına karşı korkmadan suikast düzenlemeye başlaması çok önemli bir gelişmedir. Bu durum aydınlanmaz ise devamının gelmesi muhtemeldir.
Medet Ünlü'ye silahlı saldırının 22 Mayıs'ta gerçekleşmesinin de özel bir nedeni vardır. Katil silahlı saldırıyı 21 Mayıs'ta gerçekleştirmek istemiş. 21 Mayıs'ta saat 18.00'de Ünlü'nün ofisine gelmiş. Ünlü ile Türkçe ve Çeçence sohbet etmiş. Ünlü'nün silahlı koruması ve sekreteri ofiste olduğu için cinayeti bir gün sonraya ertelemiş.
Cinayetin 21 Mayıs'ta işlenmek istenmesinin nedeni 21 Mayıs 1864 tarihinin Kafkas Savaşlarının sonu ve Çarlık Rusyası'nın Kuzey Kafkasya halklarını ana vatanlarından zorla koparmasının sembolik tarihi olmasıdır. Son yıllarda 21 Mayıs'ın "Soykırım" ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nın "No Sochi" kampanyaları ile politize edilmesi Moskova'yı giderek daha fazla rahatsız etmeye başladı. Bu nedenle Medet Ünlü 21 Mayıs'ta öldürülerek Kuzey Kafkasya kökenli Türk vatandaşlarına gözdağı verilmek istendi. Kuzey Kafkasya üzerine politize olmanın, dünyanın çeşitli başkentlerinde Rusya Federasyonu'nun büyükelçilikleri önünde eylem yapmanın bir bedelinin olduğu hissettirildi. Türk kamuoyu kuzeyden gönderilen mesaj paketini algılamadı. Ama, Türkiye'nin ana unsurlarından biri olan Kuzey Kafkasya kökenliler mesajı anladı.


CİNAYETİN AYRINTILARI
Cinayetin ayrıntılarını da aktaralım. 30'lu yaşlardaki katil, 19.07'de ikinci katta bulunan ofise geliyor. Medet Ünlü makam masasına oturur oturmaz ateş ediyor. Ünlü elini kaldırınca ilk kurşun Ünlü'nün elini delip vücuduna saplanıyor. Katil vakit kaybetmeden Ünlü'nün arkasına geçip enseye doğru ikinci ve üçüncü kurşunu sıkıyor. Polisler odada üç boş kovan ve iki çekirdek buluyor. Üçüncü çekirdek ise Ünlü'nün vücudunda kalıyor. Profesyonel katil, olaydan 3 dakika sonra 19.10'da ofisi terk ediyor. İlk görüntüler olaydan tam 7 saat sonra sabah 2 civarı tespit ediliyor. Daha sonra MOBESE kayıtları da bulunuyor. Türkiye, Ünlü cinayetinin tarihi, stratejik, politik ve geleceğe dönük etkilerini hızla analiz edemediği için olayın öneminin farkına varamıyor. Atı alan Üsküdar'ı geçiyor.
Medet Ünlü öldürülebileceğinin farkındaydı. Ailesi de farkındaydı. Hanımı her gün onu uğurladıktan sonra teras katındaki evlerinden çıkıp arabaya binişini pencereden izlermiş. Arabaya binmesi gecikirse telaşlanırmış. Medet Ünlü öldürülme ihtimalini bildiği için her gün -rahatlıkla okunmasın diye- Kiril alfabesi ile Çeçence günlük tutmuş. Kimlerle ve ne konuda konuştuğunu ayrıntılı yazmış. Türkiye'ye gelen ve kalan bütün Çeçenlerle ve Çeçenistan ile ilgili ayrıntılı dosyalar oluşturmuş. Cinayetten hemen sonra Ünlü'nün günlükleri bizzat oğlu tarafından polise teslim edildi. Ayrıca, Ünlü makam odasında oturduğu masanın hemen arkasında bulunan boydan boya jaluziyi ve pencereyi her zaman güvenlik nedeniyle açık bırakırmış. Herhangi bir cinayet işlenirse arkadaki apartmanlar olayı görsün ve silah seslerini duysun diye.


"HEPİMİZ ÇEÇENİZ" Mİ?
İkinci Çeçenistan Savaşı'ndan itibaren bilinçli olarak kirletilen ve terörle eşdeğer hale getirilen "Çeçenistan" ve "Çeçen" adları Boston olayından sonra Batı'da da negatif algıya dönüştürülmüştü. Türkiye'de de Birinci Çeçenistan Savaşı'nda Çeçenistan ve Çeçenlere karşı Türk kamuoyunda var olan sempati çoktan bitirilmişti. Bu nedenle Türk basını ve sol veya muhafazakâr Türk aydını Medet Ünlü cinayetine Türkiye'deki Çeçen cinayetleri serisinin devamı olarak ele aldı. Ünlü cinayetine Türk vatandaşlarına yönelik bir saldırı olarak yaklaşmadı. Türk siyaseti ise olayın üzerinde durmadı. Böylece Ünlü cinayeti Türkiye'de içselleştirilmedi. Türk aydını "Hepimiz Çeçeniz" sloganları ile sokağa dökülmedi. Zaten istenen de buydu. nbsp;Memleketi Çardak'ta defnedilen Medet Ünlü bir ay önce annesini kaybetmişti. Allah ona evlat acısı yaşatmadı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...