Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Musul'u kurtarma operasyonunda 'doğu-batı' ayrımı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Musul'u kurtarma operasyonunda 'doğu-batı' ayrımı

DÜNYA Haberleri  / AA

Iraklı askeri yetkili ve uzmanlar, Musul'u kurtarma operasyonunda kentin doğu bölgelerinde daha hızlı ilerleme sağlanmasını terör örgütü DEAŞ'ın uyguladığı taktiğe bağlarken asıl savaşın batı yakasında olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Operasyondaki son durumu AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, sokak çatışmalarında güçlü olan DEAŞ'ın,Irak güçlerini kentin içine çekmeye çalıştığını söyledi. 

Kurtarma Operasyonu Kuzey Cephesi Komutanı Korgeneral Ali el-Fireyci, "Musul'un doğu kesiminde nüfus yoğunluğu az ve burada genellikle geniş evlerin olduğu mahalleler bulunuyor. Bu evler geçen 10 yıl içinde devlet tarafından memurlara ve emeklilere dağıtılmıştı." dedi.

Fireyci, nüfusun yoğun olduğu batı kesiminde ise eski mahallelerin yer aldığını, sokakların askeri araçların hareketini kısıtlayacak şekilde dar olduğunu belirtti.

Irak güçlerinin beş cepheden ilerlediğini aktaran Fireyci, kuzey ve doğu bölgelerindeki harekata ordu birlikleri, terörle mücadele birimi, Peşmerge ve Ninova Muhafızlarının katıldığını dile getirdi.

Fireyci, "Batı ve güneybatı eksenleri daha zor. Buradaki çatışmalarda acil müdahale güçleri ve federal polis yer alıyor. Son dönemde bunlara Haşdi Şabi (Şii milis gücü) de katıldı. Haşdi Şabi, Türkmen ilçesi Telafer'e yöneliyor, Musul'a girmeye çalışmıyor. Çünkü Telafer'deki Şii nüfusun yarısı DEAŞ'ın ilçeyi kontrol altına almasından sonra kaçtı." diye konuştu.

DEAŞ'ın amacı Irak güçlerini kentin içine çekmek

DEAŞ'ın sokak savaşını iyi bildiğini ve yerleşim yerlerine hava saldırısı yapma imkanının da kısıtlı olduğunu aktaran Fireyci, terör örgütünün Irak ordusunu yavaş yavaş kentin içine çekmeye çalıştığını ve bunun için diğer cephelerin aksine güneyde güçlü direniş göstermediğini ifade etti.

Emekli Tümgeneral Abdulkerim Halef de DEAŞ'ın asıl gücünün şu anda çatışmaların devam ettiği doğu bölgelerinde değil, batı yakasında bulunduğuna dikkati çekti.

Musul'un batı kesiminin stratejik ve askeri önemine değinen Halef, şunları kaydetti:

"Batı kesim Ninova ve Suriye'yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik. Bu alan 2006'da da örgütün ana kalesiydi. ABD ve Irak güçlerinin örgütü bitirmeye yönelik tüm operasyonları o dönemde başarısız olmuştu. Örgüt 2014'te de buradan çıkarak Musul'u işgal etti."

Halef, askeri binalar, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı organize sanayi bölgesinin de kentin asıl merkezi olarak görülen batı kesiminde yer aldığını vurguladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...