TÜBİTAK geliştirecek KOBİ'ler üretip satacak

- Güncelleme:
TÜBİTAK geliştirecek KOBİ'ler üretip satacak

Ekonomi Haberleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın Ar-Ge desteğiyle geliştirdiği ürünleri KOBİ'lerin ticarileştireceğini söyledi.

Sanayi kuruluşlarına, kamuya ve araştırmacılara Ar-Ge desteği sağlayan TÜBİTAK, 2012 yılında bu çalışmalar için 1.4 milyar TL'lik destek verdi. Savunma, otomotiv, enerji ve sağlık gibi birçok alanda dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu teknolojiler artık Türkiye'de de geliştirilir duruma geldi.
Başarılı Ar-Ge projelerinin küçük çaplı üretimden öteye gidemediğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Ar-Ge'de önemli mesafeler kat ettik. Şimdi ise geliştirdiğimiz ürünleri yurt dışına ihraç edebilmemiz için ticarileşme sürecini giriyoruz" dedi. Ergün: "TÜBİTAK'ta çok köklü değişiklikler yaptık. Bir taraftan kamunun araştırmalarını yürütüyor, diğer taraftan askerî araştırmalar da yürütülüyor. Ayrıca geliştirilmiş teknolojilerin ticarileştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor" diye konuştu. Büyük nitelikli askerî teknolojilerin dahil çok sayıda projenin KOBİ'ler vasıtasıyla ticarileşmeyi beklediğini söyleyen Ergün, verdiği örnekte TÜBİTAK'ın ısıl pil ürettiğini ifade ederek, "Pil, ani yüksek enerji vererek bir torpidonun hedefine varana kadar elektriğini üretiyor. Dünyada bunu üretilebilen birkaç ülkeden birisiyiz" dedi. Ergün başka bir örneğinde de, "Biz askerî amaçlı mayın tarama cihazları yapıyoruz. Bütün Ar-Ge'sini yapmışız, TÜBİTAK'ta geliştirmişiz ve küçük çaplı bir üretim tesisi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin mayın tarama cihazı talebini karşılıyoruz. Biz bu tür teknolojileri KOBİ'lere transfer etmek istiyoruz."TALİP OLAN GELSİN ALSIN
Türkiye'de KOBİ niteliğindeki işletmelerin savunma sanayinde de rol alması ve yeni işletmelerin doğmasını amaçladıklarını söyleyen Ergün, "TÜBİTAK yakında bu hedefler doğrultusunda çağrıya çıkacak ve şu teknolojiyi ticarileştiriyoruz diyecek. Talipli olanlara şartları sunacak ve teklif alacak. TÜBİTAK, artık teknolojinin ticarileşmesi konusuna daha çok ağırlık veriyor. Bu tür projeleri ve üniversite-sanayi işbirliği projelerini daha çok destekliyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...