BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Lezzeti ve acısı bol bir başarı hikâyesi

Lezzeti ve acısı bol bir başarı hikâyesi

Bakırköy’de başlayan lezzet yolculuğu hüsranla sonuçlanmış ancak Ahmet Bingöl yılmamış, kendi açtığı restoranda işçilik yapmış... Başka bir mekan daha açmış ve sonrasında Ziya Şark Sofrası’yla başarıyı yakalamış...



Bakırköy’de başlayan lezzet yolculuğu hüsranla sonuçlanmış ancak Ahmet Bingöl yılmamış, kendi açtığı restoranda işçilik yapmış... Başka bir mekan daha açmış ve sonrasında Ziya Şark Sofrası’yla başarıyı yakalamış... Ziya Şark Sofrası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bingöl ile iş ve özel hayatına dair samimi bir konuşma yaptık. İçtenliğiyle ve açık yürekliliğiyle cevapladı sorularımızı.... Başarısıyla takdir toplayan Ziya Şark Sofrası hakkında merak edilenleri bir bir anlattı... > Sizi, rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir? Türkiye’de birçok şeyin öncülüğünü biz yaptık. Mesela eskiden mutaassıp bir aile dışarıda yemek yerken rahat değildi. Hatta çevredeki insanlar tarafından yadırganıyordu. Biz bu mantığı yıkmış olduk. Bunun dışında bütün restoranlarımıza mescit koyarak bir ilke imza attık. Bizim bu davranışımız sayesinde birçok restoranda hatta alkollü bazı restoranlar da bile mescit açıldı. Eğer oralarda namaz kılınıyorsa bu önce Allah’ın lütufu daha sonra da Ziya Şark’ın sebep olmasıdır. Eskiden otellerde mescit yoktu. Artık tüketici de bilinçlendi. “Niye mescit yok?” diye hesap soruyorlar. Bu nedenledir ki birçok alışveriş merkezi mescit açtı. İşte biz bunun öncülüğünü yaptık. Bu da bizim için çok gurur verici bir durum. Yaptığımız diğer ilklerden bahsedecek olursak; restoranlarımıza çocuk oyun odaları kurduk. Aileler rahat olsunlar diye... Yemeklerini yerken bir taraftan da yemek salonundaki ekrandan çocuk oyun odasında oynayan çocuklarını izleyebiliyorlar. Bir başka ilk diye nitelendirebileceğimiz olay ise; mutfaklarımızın misafirlerimize açık olmasıdır. Bütün misafirlerimiz mutfağımızı rahatlıkla izleyebiliyorlar. BIYIKLAR KESİLDİ, DEODORANTLAR SIKILDI Bütün personelimize dedik ki: “Eğer bu işi yapacaksanız, hepiniz bıyıklarınızı keseceksiniz ve günlük tıraşınızı olacaksınız.” Bunun için de bütün restoranlarımızda personel duşları, lavaboları ve dolapları yaptık. Personelimizin dolaplarında sürekli temiz kıyafetleri ve deodorantları bulunur. Temiz kıyafetlerini giymeden önce mutlaka duşunu alır, tıraşını olur, deodorantını sıkar ve temiz elbiselerini üzerine giyer. Restoranımız ISO kalite standartlarını yakalayarak söz konusu kalite belgesini almayı hak kazandı. Ramazan’da Ziya Şark’ta iftar açmak bir farklılık oldu. Bu farklılık verdiğimiz hizmetten kaynaklanıyor. Bu sene ramazan ayı daha da sıcaklara denk geliyor. Dolayısıyla sıcak çorbadan ziyade soğuk çorba çeşitlerine, kıyma kebap çeşitlerinden ziyade kuşbaşı veya parça et çeşitlerinden yapılan kebaplara yöneleceğiz. Tatlılarda ise sütlü tatlı ve dondurmalı seçenekler sunarak hafif tatlılara öncelik tanıyacağız. Meyvelere ağırlık vereceğiz. İçeceklerde ise karadut şerbeti gibi serin ve ferahlatıcı seçenekler sunacağız. Yaz mevsiminde iftar saati de geç olduğu için ağır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak duracağız. Ramazan ayına özel bir ilkimiz daha var. Florya şubemizde açık büfe sahur programı düzenliyoruz. İftar menüsünde ise etin fiyatı yüzde 50 artmasına rağmen 2 TL indirim yaptık. Geçen yıl 58 TL iken bu yıl kişi başı 56 TL yaptık. Ekonomik sıkıntı nedeniyle insanların alım gücünde zayıflamalar oldu. Biz de bunları dikkate alarak zam yerine indirim yaparak mevcudu korumaya çalışacağız. İŞÇİ ÇIKARMADIK TERSİNE ALDIK Toplam 10 şubemiz bulunuyor. Bir başka şubemiz olan Beylikdüzü Şubesi ise Çatalsız markasını satın alarak Beylikdüzü Çatalsız olarak hizmet veriyor. Kriz döneminde bırakın eleman çıkarmayı 5-6 yeni şube açtık. Dolayısıyla yeni restoranlarımıza yeni elemanlar aldık. Şu anda toplam 450 personel çalıştırıyoruz. Ziya Şark Sofrası aynı zamanda iyi bir kebap ustası yetiştiren okuldur. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, girdiğiniz bir kebapçıda çalışan ustanın yolu bir yerde Ziya Şark’tan geçmiştir. Yurtdışında dahi Ziya’da yetişmiş kebap ustasıyla karşılaştım. Bundan yıllar önce Amerika’da bir Türk restoranına gittim. Kebap ustası beni tanıdı. “Ooo hoş geldiniz Ahmet Ağabey, ben sizin restoranınızda birkaç yıl önce yemek yedim 75 lira hesap ödedim.” Dedim ki; “Nasıl olur? Bir kişi o kadar para tutacak şey yiyemez. O işte bir yanlışlık vardır.” Kebap ustası arkadaş dedi ki: “Yok abi bir yanlışlık yok. Ben sadece öğrenmek için sizin bütün çeşitlerinizden istedim. Hepsini inceledim, tadına baktım. O nedenle hesap kabarık geldi.” Öyle deyince mevzu anlaşıldı. İşte bu nedenle diyorum ki, Ziya Şark Sofrası bir ekoldür. İyi bir kebap ustası Ziya’nın tezgahından mutlaka geçmiştir. İLK MACERA VE HÜSRAN 1982 yılından beri Ziya Şark çatısı altında hizmet veriyoruz. İlk restoranı askerden geldikten sonra Bakırköy’de açtık. Ancak bu ilk restoran hikayemiz başarısızlıkla sonuçlandı, iflas ettik. Ben kendi açtığım restoranda bu kez işçilik yapmaya başladım. Kendim lahmacun ustasıyım. Daha sonra bir başka yerde daha çalıştım. En nihayetinde Vatan Caddesi’nde İskenderpaşa’da küçük baraka gibi bir yerde tekrar kendi yerimizi açarak başladık ve Allah’ın lütfuyla bugünlere geldik. Kebapçılık işine girme sebebimiz ise; biz aslen Urfa-Birecikliyiz. O dönemlerde ekonomik durumumuz çok kötüydü. Biz yedi kardeştik. Ailemizin durumu o kadar kötüydü ki, annem aç kalmayalım diye bizi fırına çalışmaya verdi. Hiç olmazsa fırında hem çalışır para kazanırlar hem de karınlarını doyururlar diye düşünmüş. Ama çok şükür şimdi de göbek var ekmeği az yiyoruz. SİZDEN GELENLER Tarifiniz (...Pelin Işık Hanım’ın tarifi) PUDİNGLİ TAVUK GÖĞSÜ MALZEMELERİ: > 1 litre süt > 1 su bardağı un > 1 su bardağı toz şeker > 1-2 yemek kaşığı nişasta > 1-2 yemek kaşığı tereyağı > Varsa 1/2 çay kaşığı damla sakızı > 1/3 paket kakaolu bisküvi (robotta çekilmiş) > 1/2 paket kakaolu puding > 2 su bardağı süt > 1/2 su bardağı fındık içi (irice dövülmüş) HAZIRLANIŞI: Bir borcama veya tepsiye robotta çekilmiş bisküvileri yayın. Orta boy tencereyi soğuk suyla hafif ıslatın. İçine 1 litre sütü, unu, şekeri, nişastayı koyun. Ocağa alın ve sürekli olarak karıştırın. Isınmaya başladığında damla sakızını ve tereyağını ilave edin. 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alın. Robottan geçirerek, bisküvi kırıntılarının üzerine dökün. Soğuduktan sonra 2 su bardağı sütle pudingi pişirin. Onu da tavuk göğsünün üzerine dökün. Dövülmüş fındıkla süsleyin. Buzdolabında soğutup servis edin. Tatlı çok hafif oluyor. Siz daha tatlı seviyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz. Afiyet olsun... HASAN FAHRİ BİLGİ Ailemizin YAVRU KARTALI Hasan Fahri 6 yaşına girdi... Bir buçuk ay sonra abi olacak biricik gözbebeğimiz, yavru kartallığı kardeşine devredecek... Doğum günün kutlu olsun, seni çok seviyoruz... (... Hülya Bilgi’nin albümünden) ARİF FERİK Ferik ailesinin göz bebeği Arif 8 yaşına girdi. Yeni yaşın hayırlı olsun canım. Seni çok seviyoruz. (...Zeynep Ferik’in albümünden)
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT