Fatih'in emanetini 550 yıldır koruyorlar

Fatih'in emanetini 550 yıldır koruyorlar

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Fatih Sultan Mehmet'in, hristiyanlar için yayınladığı ahidname, Fojnika kentindeki manastırda 550 yıldır titizlikle korunuyor

Bosna-Hersek'in Fojnika kentinde yaşayan Fransisken rahipleri, Fatih Sultan Mehmed Han'ın fetih sonrası kendilerine verdiği "Ahidname"ye 550 yıl sahip çıktı. Şehirdeki manastırda özel olarak sergilenen "Ahidname" 550. Yıl kutlamalarına özel olarak ziyarete açıldı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, "550 yıl evvel ecdadımızın din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas ve toleranslı olduklarının bir resmidir" dedi.Fatih Sultan Mehmed Han, 1463 yılında Bosna-Hersek'i fethettikten sonra Fojnika kentindeki manastırda yaşayan Fransisken rahiplerine bir "Ahidname" verdi. Rahiplere özgürlük bahşeden ferman olarak adlandırılan "Ahidname"de din ve vicdan hürriyeti vurgusu yapıldı. Fatih Sultan Mehmed Han'ın "Ahidname"si 550 yıl boyunca manastırda korundu. Ümraniye Belediyesi'nin "Ahidname" nin 550. Yılı etkinlikleri çerçevesinde manastırdaki müzede özel olarak saklanan tarihi belge, özel olarak ziyarete açıldı.

Manastırda sergilenen "Ahidname"yi inceleyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Ömer Faruk Aydemir'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu 'Ahidname' 550 yıldan beri muhafaza ediliyor. Fatih Sultan Mehmed 1463 yılında Bosna'yı fethettiği zaman buradaki rahiplere, 'din ve vicdanınızda hürsünüz. Hiçkimse rahip ve rahibelerin dini yaşantılarına müdahale edemez' diye bir 'Ahidname' veriyor. 'Ahidname' 550 yıl evvel ecdadımızın din ve vicdan hürriyeti konusunda ne kadar hassas ve toleranslı olduklarının bir resmidir. Bu yıl 'Ahidname' nin 550. Yıldönümü. Normalde böyle sergilenmiyor, kat kat özel kumaşların içerisinde muhafaza ediliyor. Bu belge, ecdadımızın 550 yıl evvelki bugünkü insanlığın bile hala ulaşamadı insan hakları, din ve vicdan hürriyeti konularında ne kadar ileri mesafe aldıklarını da en büyük delilidir" dedi.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden 485 yıl önce yazıldı
Fatih Sultan Mehmed Han'ın Fransisken rahiplerine verdiği "Ahidname" olarak adlandırılan özgürlük fermanı, ilk insan hakları belgesi olarak kabul edilen 4 Temmuz 1776 yılındaki ABD Anayasası'ndan 324 yıl önce yazıldı.
Fatih Sultan Mehmed Han'ın bizzat kaleme aldığı "Nişanı-ı hümayun şu ki Ben ki Sultan Mehmed Han'ım; üst ve alt tabakada bulunan bütün halk tarafından şu şekilde bilinsin ki, bu fermanı taşıyan Bosna rahiplerine lütufta bulunup şu hususları buyurdum: Sözkonusu rahiplere ve kiliselerine hiçkimse tarafından engel olunmayıp rahatsızlık verilmeyecektir. Bunlardan gerek ihtiyatsızca memleketimde duranlara ve gerekse kaçanlara emn ü aman olsun ki, memleketimize gelip korkusuzca sakin olsunlar ve kiliselerinde yerleşsinler; ne ben, ne vezirlerim ne de halkım tarafından hiç kimse bunlara herhangi bir şekilde karışıp incitmeyecektir. Kendilerine, canlarına, mallarına, kiliselerine ve dışardan memleketimize getirecekleri kimselere yeri ve göğü yaratan Allah hakkı için, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) hakkı için, yedi Mushaf hakkı için, yüz yirmi dört bin peygamber hakkı için ve kuşandığım kılıç için en ağır yemin ile yemin ederim ki, yukarda belirtilen hususlara söz konusu rahipler benim hizmetime ve benim emrime itaatkâr oldukları sürece hiç kimse tarafından muhalefet edilmeyecektir" ifadeleri dikkat çekiyor.
AHİDNAME MÜZEDE nbsp; ZİYARETE AÇILDI
Fatih Sultan Mehmed Han'ın "Ahidname"si 550 yıl boyunca manastırda korundu. Tarihî vesika, Ümraniye Belediyesi'nin "Ahidname" nin 550. Yılı etkinlikleri çerçevesinde Bosna-Hersek'in Fojnika kentindeki manastırda ziyarete açıldı.
##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...