Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Başbakan Yıldırım talimat verdi: Ovit Tüneli 2017'de bitecek

Düzenleyen:
Başbakan Yıldırım talimat verdi: Ovit Tüneli 2017'de bitecek

Ekonomi Haberleri

Başbakan Binali Yıldırım, Rize'nin 136 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nin 2017'nin sonuna kadar hizmete gireceğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Rize'nin 136 yıllık hayali olan Ovit Tüneli'nde çift yönlü delme işleminin tamamlanmasıyla 'Işık Göründü Töreni'ne katıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda çalışmaları süren tünel, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise 4'üncü en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. 

Ovit Tüneli'nin 2017 yılınta tamamlanması talimatı veren Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle:

''2012'de Erdoğan'ın liderliğinde temelini attık. Cumhurbaşkanı dedi ki '130 yıllık hasret bitsin.' Potamya ile Mezopotamya'yı birleştiren projeyi başlattık. Ulaştırma bakanı 2018'de bitecek dedi. Açıkça söylüyorum, bu tünel 2017'nin sonunda hizmete girecek. Ona göre planınızı yapın. Bu tünel bitince dünyanın ikinci büyük tüneli olacak. Bugün tünelin ucundaki aydınlığı birlikte göreceğiz. Artık sağolsun da buluşalım kavuşalım hasret gidelim diyoruz. İster deniz ötesinde ister sınır ötesinde yeter ki sağolsun istediğimiz anda görebileceğimiz imkanlara sahibiz. 14 yıldız dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz. Dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yol, tünel tren feribotlarla kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin. Türkiye'nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirdiği projelerden en anlamlı olanlardan biri. 2012'de milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde temelini attık. Cumhurbaşkanımız dedi ki artık bu hasret bitsin. 130 yıllık hasret bitsin. Rize, Erzurum'la iki Potamya ile Mezopotomya'yı bir araya getirelim.

AYDER YAYLASINI OVİT'E BAĞLIYORUZ

 Bu tünel 1 milyar 140 milyona mal oluyor. Bağlantı yollarıyla birlikte hizmete almamıza az zaman kaldı. Ulaştırma Bakanımız 2018'de bitecek dedi. Olmaz. Ovit Tüneli 2017'nin sonunda hizmete girecek, ona göre çalışmalarınızı hesabınızı yapın. Artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Kardeşliğimiz daim olsun. Projenin toplam uzunluğu 17,5 kilometreyi buluyor. 14 kilometresi gidiş, 14 kilometrede geliş iki tünel. 2 tane 14 kilometrelik tünel yok. Kar tünelleri de var. Buradan İkizdere'ye doğru 300 metre, köprülü kavşak var ayrıca. İyidere'ye doğru 9 tane daha tünel yapacağız. 34 kilometrelik yolu gidiş geliş yapacağız.Rize'den çıkan araba sollamadan Erzurum'a ulaşacak. İzmir'in fasulyesi Rize'ye daha erken gelecek. Rize'nin yaylaları ile Erzurum'un yaylaları kardeştir. Bu dağlarda teröre yer yok, tünele yer var. Bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var. Ayder Yaylası ile Ovit'i bağlıyoruz.

Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kardeşlik bağlarını bağlıyoruz. Tasarruf da var. Zamandan, yakıttan tasarruf var. Tam 35 trilyon yılda tasarruf sağlayacağız. Tamamladığımızda Ovit Tüneli deyip geçmeyin. Dünyanın ikinci tüneli oluyor. Türkiye'ye bu yakışır. Bölge insanı iyi bilir. Kış geldiğinde burada neler çekildiğini bir yerden bir yere gitmenin azap olduğunu siz iyi bilirsiniz. Tünelleriniz bitince bu çile de bitiyor. Vatandaşlarımız yıl boyunca Ovit ne zaman kapandı, kapanacak dert etmeyecekler. Bu güzel günlerin ışığını, tünelin ucundaki aydınlığı birlikte göreceğiz. Erzurumlu, Rizeli kardeşlerimize ne yaparsak azdır, helal olsun. 65. Hükümet olarak hedeflerimizden bir tanesi de Karadeniz'i Akdeniz ve Güneydoğu'ya bölünmüş yollarla bağlamaktı. Edirne'den Artvin'e kadar tam 18 tane, yol çalışmasının yüzde 90'ı bitti.
Tünel projeleri tamamlandığında Rize'den Erzurum'a yol 33 kilometre daha da kısalmış olacak. Bu tünelde çalışan kahramanları unutmayın, yılbaşında sevindirin. Yolun tamamı bittiğinde yakıt zaman ve vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak. Trabzon Gümüşhane üzerine de Zigana Tünelleri yapıyoruz. 2 tane tünelin uzunluğu 14,5 kilometre. Ovit'ten azıcık daha fazla.

HAVALİMANI DA OLACAK

 Havalimanını da yapıyoruz da. Havalimanınız da olacak da. Havanızdan geçilmez o zaman. Rize Artvin arasında denizin üzerine güzel bir havaalanı yapıyoruz. İhalesini yaptık. Hayırlı uğurlu olsun. Bu illerimizdeki üretim Karadeniz'e ulaşacak. Dış ticaretimiz artacak. İyidere'ye lojistik merkezi yapıyoruz. Erzurum Palandöken'e lojistik merkez yapıyoruz. İlk etabı tamamladık, önümüzdeki sene açacağız. Bölgeye yakışır ekonomi ticaret merkezi olacak. Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmek sizlerin hayat standartını yükseltmek için aşkla şevkle çalışmaya devam ediyoruz. Gelecekle ilgili hedeflerimizi sizin beklentilerinize göre yapıyoruz. Hem Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıları çözeceğiz hem de insanımızın yüzünü güldüreceğiz dedik. Biz geçmiş dönemde karayollarının ihmal edildiğini biliyorduk. Hedeflerimizi de buna göre belirledik. İlk günden itibaren çalışmaya başladık. 80 yılda 6 binkilometre bölünmüş yol yapıldı, 14 yılda 19 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. İşte bu da Ak Parti farkı, bu da Recep Tayyip Erdoğan farkı, sizin uşağınızın farkı. 29 yeni havalimanı yaptık. Rize'yi de yapınca etti 30. Bizden önce 8 milyon vatandaşımız uçağa binebiliyordu. Geçen sene 86 milyon vatandaşımız uçakla seyahat etti. İstanbul İzmir Otoyolu o da 50 yıllık hayaldi. İzmit Körfez Geçişi'ne dünyanın en uzun köprüsünü yaptık. Osmanlı kurucus Osman Gazi'nin adını koyduk. Yeni gerdanlık taktık Yavuz Sultan Selim.

Şimdi yakın zamanda da Cumhurbaşkanımızın benim projem dediği büyük projenin başlangıcını yapacağız. Kanal İstanbul... Dünyanın en büyük havalimanını da İstanbul'a yapıyoruz. Türkiye hakkında ileri geri konuşanlar neden yapıyorlar biliyor musunuz? Türkiye köprüler, demiryolları yapıyor, tüneller yapıyor, dünyada yaprak kıpırdamıyor, Türkiye nasıl yapıyor? Kıskançlıktan ne yapacaklarını bilemiyorlar, çalışın sizin de olsun.

OSMANLI KALKINMA PROJELERİ ARASINDAYDI

Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yeniden gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünelin giriş kotu 2 bin 54 metre, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve yaklaşık 600 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'yle Rize- Erzurum arası 4.4 kilometre kısalacak. Tünelin 2017 yılının sonunda kullanıma açılması bekleniyor. Ovit projesi, arşiv kayıtlarına göre, 1880'de Osmanlı Devleti'nin kalkınma projeleri arasında yer aldı. İlk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPACAĞIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...