Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Jeffrey: Erdoğan, Trump'ı ikna edebilir

Düzenleyen:
Jeffrey: Erdoğan, Trump'ı ikna edebilir

DÜNYA Haberleri

Hem George W. Bush, hem Barack Obama döneminde Ankara'da görev yapan ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekilliği de dahil Washington'da üst düzey görevlerde bulunan Jeffrey'e göre Trump yönetiminde ABD'nin Türkiye politikasında etkili olabilecek üç unsur var: İran, DAEŞ ile mücadele ve Rusya ile ilişkiler.

Jeffrey, Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

 
Eski büyükelçiye göre, Erdoğan'ın Obama'ya kıyasla daha fazla kişisel uyum sağlayacağı Trump'ı, DAEŞ'le mücadelede taktik değiştirmeye ikna edebilir.
 
Halen düşünce kuruluşu Washington Institute’ta Türkiye ve Ortadoğu uzmanı olarak görev yapan Jeffrey, Trump’ın, 1999’dan bu yana Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen’in iadesi konusunda, Erdoğan’ın argümanlarını dinlemeye daha istekli olabileceğini de vurguladı.
 
GÜLEN KONUSUNDA KISITLAMALAR GETİRİLEBİLİR
 
BBC Türkçe’nin “Trump yönetimindeki ABD, Türkiye’nin Gülen’in iadesi talebine daha sıcak yaklaşabilir mi sizce” sorusuna şöyle yanıt verdi:
 
“Bakın, tıpkı ABD’de herkesin anlamak zorunda olduğu gibi Türkiye’de de herkes, darbe girişiminin arkasında Gülencilerin bulunduğunu anlamak zorunda. Bu, ABD’de herkesin anladığı bir durum değil. Türkiye’de de herkes, ABD’de hiçbir yönetimin birisini öyle basit biçimde iade edemeyeceğini anlamak zorunda. İkinci olarak, bir yönetimin böyle bir şeyi kendi çıkarı için bir baskı aracı olarak kullanması, oldukça ihtimal dışı. Konu bu şekilde kullanılamayacak kadar ciddi. Hukuki bir konuyla diplomatik politika yapmaya kalkarsak, başımız anayasal sistemimizle, kendi hukuk sistemimizle derde girer. Bu, temelde hukuki bir konu.
 
Trump’ın bu konuda Obama’dan farklı olabileceği yer açısından şunu söyleyebilirim: Obama yönetimi, Fethullah Gülen’e karşı herhangi biçimde harekete geçmek konusunda oldukça isteksiz, zira bunu şu argümana dayandırıyor: Eğer herhangi bir idari adım atarsak, bu, mahkemenin iade konusundaki kararını etki altında bırakabilir. Bunun doğru bir argüman olduğundan emin değilim.
 
Mahkemenin ne zaman karar vereceğini ya da bu kararın olumlu olup olmayacağını bilmiyorum. Dolayısıyla bence biraz risk alıp bu kişi üzerinde bazı kısıtlamalar getirmeliyiz. Ve bunu yapabiliriz de. Bence Trump, o noktada Erdoğan’ın tezlerini dinlemeye daha istekli olabilir. Ve bence bu iyi bir şey olur.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...