Golan Tepeleri'nde gerginlik, İsrail tankları tetikte

/ Kaynak: AA
Golan Tepeleri'nde gerginlik, İsrail tankları tetikte

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail'in Suriye sınırındaki Golan tepelerine yakın yerlerde karşılıklı taciz ateşi sürüyor. İsrail, sınıra konuşlandırdığı tanklarla tetikte bekliyor.

Golan tepelerinin İsrail kontrolündeki kısmına Suriye tarafından son dört aydır yer yer hafif silahlarla açılan taciz ateşine İsrail tarafı da yanıt veriyor. İsrail ordusu, güvenlik önlemlerinin arttırıldığı Suriye sınırını gören noktalara konuşlandırdığı tanklarla tetikte bekliyor. İsrail'in son kırk yıldır en güvenilir bölgelerden biri kabul ettiği Golan tepeleri, Suriye'de yaşanan çatışmalarla yerini gergin ve güvensiz bir ortama terketmiş durumda. Şubat ayından bu yana dört kez Suriye'den atılan topların hedefi haline gelen Golan'da, Taberiye gölü çevresinden İsrail kontrolündeki bölüme gitmek isteyenleri, sağlı sollu araziye konuşlandırılmış tanklar karşılıyor. Taberiye gölüne yukarıdan bakan Suriye tarafında ise Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed'in oturmuş halde balık tutan demirden bir heykeli bulunuyor. Toplam 80 kilometre uzunluğundaki İsrail-Suriye sınırının en dar yeri 3 metreye kadar düşerken, en geniş yeri ise 3 kilometreye kadar çıkıyor. Golan tepelerinin başladığı Taberiye gölünden İsrail'in Suriye'ye bakan en kuzeydeki noktası Mecdel Şems beldesine kadar sınır tamamen mayınlanmış durumda. Yol İsrail ordusunun astığı "mayınlı arazi" yazılı uyarı levhalarıyla dolu.
Bölgede bulunan Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözetim Örgütü (UNTSO) karargahı hemen sınırdaki Merom Golan'da buluyor. Karargahın tam karşısında ise Suriye tarafındaki Kuneytra kenti yer alıyor.
UNTSO gücünde görevli adının açıklanmasını istemeyen Finlandiyalı asker, yaptığı açıklamada, "Son dört aydır iki taraf arasında karşılıklı taciz ateşi açılıyor. Taciz ateşinde son zamanlarda kısmen bir azalma oldu ama bölgede gerginlik devam ediyor" dedi.
Merom Golan bölgesinin en yüksek noktası olan Avital dağının tepesinde ise İsrail askeri karakolu konuşlanmış durumda. Burası karşıda olup biten her türlü hareketliliğin çok rahat farkedilebileceği bir nokta. Burası aynı zamanda 1973 Arap-İsrail savaşında en kanlı çatışmaların yaşandığı yer. O dönemden kalma kazılı siperler hala yerinde duruyor.
Öte yandan Avital dağı hergün çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Avital dağının zirvesine çıkan turistler, Suriye sınırını saatlerce izleyip savaştan kalma siperlerde fotoğraf çektiriyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...