Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti İstanbul'da

/ Kaynak: AA
Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti İstanbul'da

GÜNDEM Haberleri  / AA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi, bünyesindeki 5 bin polisle Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti olma özelliğine sahip.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi, bünyesindeki 5 bin polisle Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti olma özelliğine sahip. Şubedeki polislerin yüzde 60'ı lisans, yüzde 40'ı da yüksekokul mezunu. Çevik Kuvvet Şubesi personelince 3 yılda 17 ülkedeki polislere eğitimler verildi. Şube Müdürü Eren, 'Türkiye'de en kalabalık çevik kuvvet şube müdürlüğüyüz. Hangi ilde bir ihtiyaç varsa arkadaşlarımız buradan malzemeleriyle 2 saat içerisinde görev almaya hazır hale geliyor.' İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi, 5 bin polisle Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti olma özelliğini taşıyor. İstanbul'da toplumsal olaylara müdahalede etkin rol oynayan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde 26'sı emniyet müdürü ve amiri, 82'si komiser ve komiser yardımcısı toplam 5 bin personel görev yapıyor. Avrupa'nın en büyük toplu polis kuvveti konumundaki İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde personel, her biri 200'er kişiden oluşan 13 birliğe ayrılıyor. Bu birliklerin dışında eğitimleri daha üst seviyede verilen ve fiziki olarak zor şartlarda görev almaya müsait seçme personelden oluşan 600 kişilik özel tim ile 80 kişiden oluşan bayan grup amirliği de bulunuyor. Toplumsal olaylardan spor müsabakalarına, devlet büyükleri ile Türkiye'yi ziyaret eden yabancı devlet adamlarının korunmasında kadar birçok alanda görev alan çevik kuvvet polisine yakın savunma teknikleri başta olmak üzere tüm konularda eğitimler, uzman kadrolarca veriliyor. Büyük fedakarlık gerektiren çevik kuvvet polisliği, verilen eğitim bakımından polis okullarının devamı niteliğini taşıyor. İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde yine maçlar ve toplumsal olaylara müdahalede kullanılan köpeklerin eğitim merkezi de bulunuyor. Bir veteriner ve 19 eğitmenin görev yaptığı merkezde Alman kurdu, rotweiller, Belçika malinois, cane corso, napoliten mastiff ve doberman cinsi 20'ye yakın asayiş köpeği yer alıyor.
Söz konusu köpekler sadece toplumsal olaylarda değil, anaokulu, ilköğretim ile lise öğrencilerine polisi ve şubeyi tanıtım amaçlı gezilerde, yurt içi ve dışından gelen devlet büyükleri, konuklar ve heyetlere yönelik gösterilerde de kullanılıyor.
Bunun yanı sıra 1999'da meydana gelen depremin ardından kurulan Arama Kurtarma Birlik Amirliğinde de 150 polis görev yapıyor. Olası afetlerde birlikteki personelin bilgilerini taze tutmaları amacıyla da sivil savunma sertifikaları sürekli yenileniyor.
Müdürlükteki Ulaştırma Büro Amirliğinde de 200'e yakın araç yer alıyor. 30'unu zırhlı olan bu araçlardan yaklaşık 400 personel yararlanıyor.
Bu arada köpek eğitim merkezini gezen Özel Renklerin Anaokulu öğrencileri, köpeklerin şovlarını ilgiyle izlerken, okul sahibi Muzaffiye Berberoğlu, 3-4 yaş grubu çocukların tedirginliklerini üzerlerinden atmaları noktasında bu tür etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Berberoğlu, emniyet yetkililerine gösterdikleri ilgi için teşekkür etti.
-Personelin tamamı üniversite mezunu
İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı Oğuz Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, personelinin tamamının üniversite mezunu olduğunu söyledi.
Eren, 5 bin personelin yüzde 60'a yakınının lisans, yüzde 40'ının ise yüksekokul mezunu olduğunu ifade ederek, 80 personelin de yüksek lisans yaptığını belirtti.
Personelin eğitim seviyesinin yüksek olduğuna dikkati çeken Eren, şunları kaydetti:
''Teşkilatımız bir disiplin teşkilatıdır. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde askeri disipline yakın bir disiplin anlayışı mevcut. Bundan ötürü yönetim anlamında kaliteli personelimizin sayesinde bir sorun yaşamıyoruz. Türkiye'de en kalabalık çevik kuvvet şube müdürlüğüyüz. Hangi ilde bir ihtiyaç varsa arkadaşlarımız buradan malzemeleriyle 2 saat içerisinde görev almaya hazır hale geliyor. En son Nevruz kutlamalarında 300 kişilik bir grubumuzu Diyarbakır'a gönderdik."
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapacak polis memurlarının işinin kolay olmadığını, sorumluluklarının yüksek olduğunu anlatan Eren, sözlerine şöyle devam etti:
"'Yoğun eğitim faaliyetleriyle arkadaşlarımızı sürekli canlı tutmaya çalışıyoruz. Yeni gelecek polis arkadaşlarımıza çok kolay görev yapacaklarını söyleyemiyorum. Ama buradan çıkan arkadaşlarımızı birçok şube talep ediyor. Giden arkadaşlarımızın yeni birimlerinden olumlu yönde geri dönüşler alıyoruz. Polislik mesleğinin başında çevik kuvvet eğitimi almak çok önemli.''
-3 yılda 17 ülkeye eğitim-
Oğuz Eren, son 3 yılda aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu toplam 17 ülkeden gelen polislere, "toplumsal olay polisliği" ile ilgili eğitim verildiğini söyledi.
Pakistan, Afganistan, Bosna Hersek, Libya, Özbekistan, Almanya ve Hollanda'nın eğitim alan ülkelerden bazıları olduğunu ifade eden Eren, ''Bunun dışında çalışmalarımızı görmek için gelen toplumsal olay polisliği yürüten meslektaşlarımız da oldu. Çin, Güney Kore, Almanya, Belçika ve Yunanistan'dan bu yönde misafir ettiğimiz polisler oldu'' diye konuştu.
-Tarihi hizmet binası-
Bayrampaşa'da bulunan İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün hizmet binası tarihi bir özelliğe sahip. 1827 yılında İkinci Mahmut'un fermanıyla yapılan bina 1983'ten bu yana Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün hizmetinde bulunuyor.
Yeni kurulan ordu için Maltepe Asker Hastanesi olarak hizmete açılan binada, 1853-1856 Kırım Savaşı ile 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında yaralılara tedavi hizmeti verildi. Bina, 2. Abdülhamit döneminde ise İstanbul'un en büyük ve en iyi işleyen hastanelerinden biri oldu. 1922'de kapatılan ve 1941'e kadar askeri amaçlarla kullanılan bina, 1980'de Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi.
-Hakem polisler-
Bu arada, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli polis memurlarından Çağlar Mert, futbol, Ayhan Yılmaz, güreş, Mehmet Narlı, basketbol ve Kürşat Öztürk de badminton hakemliği yapıyor.
Mehmet Narlı, basketbol hakemliğine 2003'te başladığını, Türkiye Basketbol Federasyonu C klasmanı hakemi olduğunu ve deplasmanlı liglerde görev aldığını söyledi.
Maçlarda görev yapan polis memurlarının ve sporcuların, kendisinin asıl mesleğini öğrendiğinde şaşkınlık yaşadığını anlatan Narlı, ''Saha içinde ister istemez bize saygı oluyor. Çünkü basketbol kurallar çerçevesinde oynanan bir oyun. Ama polis olduğumu öğrendikleri zaman arkadaşlarımızın saygısı daha da artıyor'' dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...