Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Babacan, 'Ülkeler sırayla para basmazsa durum vahim'

- Güncelleme:
Babacan, 'Ülkeler sırayla para basmazsa durum vahim'

Ekonomi Haberleri

Borçtan bunalan ülkelerin likiditeyi sağlamak için para bastıklarına dikkat çeken Babacan, 'Bu iş sırayla yapılmazsa durumdan son derece endişeliyiz' dedi.

Kamu borçları yüksek ülkelerin, para basarak piyasaya likidite sağladığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bizim Avrupa ve Japon merkez bankalarına tavsiyemiz, bu işi yapacaksanız sırayla yapın. Burada atacağınız yanlış bir adım küresel ekonomide tahmin edilemeyen sonuçlar doğurabilir" dedi. Avrupalı önemli bir yayın kuruluşunun kapağında, kendi hükümet başkanlarına "uyurgezerler" denildiğini hatırlatan Babacan, "Bence doğru bir tespit. Nereye gittiğini bilmeden, 'bugünü atlattım ya gerisini sonra düşünürüm' yaklaşımları var. Bunun için çok dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 56. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Ali Babacan, dünya ekonomisinin oldukça zor dönemlerden geçtiğini ve krizin henüz bitmediğini ifade ederek, "ABD, Avrupa ve Japon merkez bankaları şimdiye kadar görülmeyen miktarda likiditeyi piyasalara sağlıyor. Böylesine bir tabloda hükümetlerin yaptıklarından son derece endişeliyiz" dedi. Merkez bankalarının, piyasalara geçici rahatlık sağlamak ve bir çöküşü geçici olarak önleme fonksiyonu bulunduğuna dikkat çeken Babacan, "İlelebet merkez bankalarının sırtında büyüyen bir ekonomi mümkün değildir, sürdürülemezdir. Hükümetler, bu fırsatı, reformlarda, rekabet gücünü artırıcı, köklü sorunları çözücü adımları atmakta kullanması lazım" diye konuştu. ABD'deki tablonun biraz daha farklı olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu; "Dünya dolara itibar ettiği sürece, ne kadar dolar basılırsa basılsın sorun görülmüyor. Ama bu ne kadar daha devam eder bunun da cevabını vermek zor. Piyasaya verilen likiditenin hızı yavaşlarsa, durursa, geriye dönerse, bunun dünya ekonomisi açısından sonuçları nedir çok iyi analizinin yapılması lazım. Bizim merkez bankalarına tavsiyemiz, bu işi yapacaksanız sırayla yapın. Mutlaka takvim ve planınız böyle olsun. Burada atacağınız yanlış bir adım küresel ekonomide öngörülemeyen sonuçları olabilir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...