3 ayda 10 milyon lira 'kentsel dönüşüm kredisi' kullanıldı

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
3 ayda 10 milyon lira 'kentsel dönüşüm kredisi' kullanıldı

Ekonomi Haberleri  / AA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı hibe destekli kentsel dönüşüm modeliyle evini yenilemek isteyenler, bankalardan 10 milyon lira kredi kullandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kentsel dönüşüm kanunu birinci yılını doldururken, riskli evini yenilemek isteyenler bankalara yöneldi.
Banka ve finans kuruluşlarıyla protokol imzalayan Bakanlık, 3 ayda 10 milyon lira krediye onay verdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bankalardan kullandırılan kredi faiz oranının konutlarda yüzde 4'ünün, işyerlerinde ise yüzde 3'ünün Bakanlık tarafından karşılandığını anımsattı.
Kira yardımlarının da devam ettiğini belirten Bayraktar, ''Riskli alanlarda kira yardımı 28,5 milyonu buldu. 61 riskli binanın kira isteğine onay verdik. 108'i de onay aşamasında'' ifadelerini kullandı.
Vatandaşların sağlam konutlarda oturması için her türlü yasal kolaylığın yapıldığına işaret eden Bayraktar, kentsel dönüşüm kredilerinde işlem, sözleşme, noter, tapu ve belediye harçları, damga ve veraset intikal vergileri, döner sermaye gibi ücretlerin de alınmadığını vurguladı.
Kredi sürecinin işleyişi
Eski evini yenilemek için bankadan kredi kullanmak isteyenler, önce Bakanlığın belirlediği lisanslı kurum ve kuruluşlara, binalarının risk tespitini yaptırıyor. Vatandaş, daha sonra istediği bankaya riskli bina raporuyla başvuruyor.
Banka, rapor doğrultusunda kredi talebi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onay yazısı gönderiyor. Bakanlığın talebi uygun bulması halinde banka krediyi serbest bırakıyor. 100 bin liralık kredi için 120 ay vadeli faiz oranı yüzde 8,8 olduğunda, ödenmesi gereken 50 bin lira faizin 23 bin lirası devlet tarafından karşılanıyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...