Mozambik Türkiye'den doktor istedi

/ Kaynak: İHA
Mozambik Türkiye'den doktor istedi

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Mozambik Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Leda Florinda Hugo, sağlık eğitimi için ESAFED'le işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'in Somali'de sağlık alanındaki başarılı çalışmaları Afrika ülkelerinin ilgisini çekiyor. nbsp;
İzmir'e ziyarete gelen Gine Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mohamed Dorval Doumbouya ve Mozambik Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Leda Florinda Hugo, sağlık eğitimi için ESAFED'le işbirliği yapmak istediklerini belirtti.
ESAFED'i ziyaret eden Portekizce konuşan Mozambik Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Leda Florinda Hugo oldu.
Mozambik ve Türkiye arasındaki eğitim işbirliğini artırmak için geldiğini, Şifa Üniversitesi'ni gezerken ESAFED'in Somali'deki aktivitelerini öğrendiklerini belirten Hugo, "ESAFED'in Somali'deki aktiviteleri çok hoşumuza gitti. Mozambik'in de durumu Somali'den farklı değil. Biz de işbirliği yapabilir miyiz diye bilgi almaya geldik" dedi.
Mozambik Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Leda Florinda Hugo, 23 milyon nüfusa sahip ülkelerinde, 60 bin kişiye bir doktor düştüğünü ve uzman doktor sayısının 20 kişiyi ancak bulduğunu anlattı. Üç tıp fakültesi ve eğitim için bir tek üniversite bulunduğunu, eğitimin yetersiz olduğunu dile getiren Bayan Bakan Yardımcısı her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
TÜRKİYE OLARAK HAZIRIZ
ESAFED adına konuşan Başkan yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, Türkiye olarak sağlık alanındaki tecrübe ve birikimlerini ihtiyaç olan ülkelere sevk etmek ve oranın insanlarına katma değer üretmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Uslu, inşallah Gine'nin kendileri için yeni bir başlangıç olacağını, en yakın zamanda Gine'ye bir ekiple gideceklerini ya da oradan buraya eğitim için hekimler getireceklerini anlattı.
MOZAMBİK İÇİN DE PROJE ÜRETEBİLİRİZ
Mozambik için de spesifik proje üreterek sağlık problemlerine çare üretmek istediklerini kaydeden Uslu, "2011-2012 yıllarında Somali ve etrafında çalıştık, ihtiyaç öyleydi. Ve o çalışmamız devam edecek. Ama şu anda Batı Afrika'ya da açıldığımızı söyleyebiliriz." dedi. Gine Cumhuriyeti ve Mozambik'li yetkililerin ziyareti sırasında ESAFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, Genel Koordinatör Ahmet Güneş ve Uzm. Dr. Abdullah Öztürk de hazır bulundu.
GİNE DE İŞBİRLİĞİ İSTEDİ
ESAFED'in bir diğer ziyaretçisi ise Gine Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mohamed Dorval oldu. Bakan Doumbouya kabinede Türkiye'ye gideceğini söyleyince, sağlık bakanının Türkiye'nin sağlıktaki seyrinin kendilerini çok memnun ettiğini, işbirliği ricasını iletmek üzere ESAFED'e ziyarette bulunduğunu söyledi.
Konuk bakan Türkiye ile Türk okulları aracılığıyla çok iyi bir ilişkilerinin başladığını belirterek, bu işbirliğini sağlıkta da kurmak istediklerini kaydetti.
"GİNE İÇİN DE AYNI ŞEYLERİ YAPMANIZI BEKLİYORUM"
Sağlık alanındaki durumlarının çok iyi olmadığını, hastalarının çoğunun tedavi için yurt dışına gittiğini anlatan konuk Bakan Doumbouya, "ESAFED'in yurt dışındaki çalışmaları beni çok heyecanlandırdı. Bu çalışmalar çok güzel şeyler. Devam etmesini dilerim. Bu çalışmalar için işbirliğine hazırız. Hükümetim adına bakanlar kurulunda bunları anlatacağım. Sizin için her zaman yanımızda boş koltuk bekleteceğiz. Gine için de aynı şeyleri yapmanızı talep ediyorum. Gine'ye dönünce Gine - Türkiye sağlık işbirliği için elimden geleni yapacağım" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...