Yalıtım ile yılda 4 boğaz köprüsü yapılır

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Yalıtım ile yılda 4 boğaz köprüsü yapılır

Ekonomi Haberleri  / OZEL

Yapı yalıtım malzemelerine olan ilgisizliğimiz her yıl 10 milyar dolarlık kayba neden oluyor. Bu kayıpla her yıl İstanbul Boğazı'na 4 köprü yapılabiliyor

Türkiye bir yandan petrol ithalatının sürekli büyüttüğü cari açıkla mücadele ederken, diğer yandan enerji maliyetlerini düşürmenin yollarını arıyor. İşte bu noktada, yapı yalıtımları gündeme geliyor. Yalıtımsız binaların neden olduğu kaybı daha iyi anlayabilmemiz için kağıda kaleme sarılan İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO'su Emrullah Eruslu, "Yeterli yalıtım yapılsa her yıl 4 boğaz köprüsü yapacak para kasamızda kalır" nbsp; diyor
YILLIK KAYIP 10 MİLYAR DOLAR
İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO'su Emrullah Eruslu, Türkiye'de 19 milyon binanın yalıtımsız olması nedeniyle yılda 10 milyar dolarlık enerji kaybı yaşandığını belirterek; "Türkiye'deki binaların tümü doğru yalıtıma sahip olsa, Türkiye ekonomisine yılda 10 milyar dolar katkı sağlayacak. 3. Köprü, kamulaştırma bedelleri ve yapım harcamalarıyla birlikte 4,5 milyar TL'ye mal oluyor. Yalıtıma sağlanacak teşvikle ülke olarak yılda 4 köprü inşa edecek tasarrufa geçebiliriz" dedi.

İZODER Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Eruslu konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 19 milyon binanın ancak yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu belirterek, ''Binaların tümü yalıtımlı olsa ekonomiye yılda yaklaşık 10 milyar dolar katkı sağlanacaktır. Yapılarda devlet tarafından teşvik ve indirimlerle desteklenecek yalıtım ile ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya düşmekte ve verimlilik başlamaktadır'' diye konuştu.Türkiye'de yalıtım konusunda yapılan son algı araştırması sonucunu da anlatan Eruslu, nbsp; "1500 kişi üzerinde yapılan araştırmada gördük ki her dört kişiden üçü ısı yalıtımının ne olduğunu biliyor. Yalıtımın bize kattıklarının farkındayız. Türkiye'deki bütün binalara yalıtım yapıldığı taktirde ısınmadan elde edilecek olan yıllık emisyon azalımı, Türkiye'deki otomobillerin yüzde 90'ının bir yıl boyunca oluşturduğu emisyonların bertaraf edilmesini sağlıyor. Ancak yalıtım için bina sahiplerine teşvik uygulanması gerekiyor" dedi.
Yalıtımsız binaların nedenini kentsel dönüşüm süreciyle ilişkilendiren Eruslu, işin maliyetine yönelik mortage mantığıyla devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de yalıtım bilincinin oldukça yüksek seviyelerde olduğunu vurgulayan Eruslu, ''İZODER olarak, yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ederek, yalıtımın önemini fark etmelerini sağlamaya çalışmaktayız. Ancak bilinçlenmenin yanı sıra yeterli finansman desteğine de ihtiyaç var.'' dedi.
Eryap A.Ş.
Eryap 2001 yılından bu yana inşaat sektöründe, özellikle yalıtım alanında öncü ve yenilikçi kimliğiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Türk yapı sektörünün lider markalarını üreten Eryap; Gaziantep, Sakarya ve İstanbul'da toplam 150.000m2'yi aşan 3 üretim tesisinde polimer dış cephe kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri ve polimer kapı-pencere sistemleri üretimi gerçekleştiriyor. 2001 yılında Gaziantep'teki tesiste, sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek American Siding markasını sektöre kazandıran ERYAP, 2005 yılında İstanbul Silivri'de toplam 50.000 m2 alanda kurulan ikinci tesisinde siding uygulamasının tamamlayıcı unsuru Bonuspan markalı XPS Ekstrüde Polistiren ısı yalıtım levhası üretimine başladı. Daha sağlıklı, uzun ömürlü ve daha güvenli yaşam alanlarının sağlanabilmesi için ürün portföyünü genişleterek 2007 yılının son çeyreğinde İstanbul Silivri tesislerinde Focus Membran markalı bitümlü su yalıtım örtülerinin üretimine başlayarak su yalıtım ürünleri sektöründe de yerini aldı. Eryap, bunların yanında 2009 yılı sonunda Bonusmax markalı Isı Yalıtım Paket Sistemi, 2010 yılında Winer markalı Polimer Kapı ve Pencere Sistemleri, 2011 yılında Focus Shingle çatı kaplama malzemesi ve son olarak 2012 yılında doğa dostu Wooler marka taş yünü ürününü pazara kazandırarak sektördeki liderliğini sürdürmektedir.

Ekonomi
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...