'Fransa'da ekonomi endişe verici boyutta'

/ Kaynak: AA
'Fransa'da ekonomi endişe verici boyutta'

DÜNYA Haberleri  / AA

Fransa'da yakın dönemdeki ekonomik verilerin endişe verici boyutta olduğu, bu darboğazdan nasıl çıkılacağına dair herhangi bir işaretin de görünmediği açıklandı

Londra merkezli Lombard Street Research Yöneticisi ve Ekonomisti Michael Taylor, "Fransa'da yakın dönemdeki veriler gerçekten endişe verici boyutta. Çok açık bir şekilde Fransız ekonomisi arada bir yerde sıkıştı kaldı ve bu darboğazdan nasıl çıkılacağına dair herhangi bir işaret de görünmüyor" dedi. Taylor, Avrupa Bölgesi'ndeki ekonomik krizin çevre ülkelerden (periphery), merkez ülkelere doğru (core) kaymaya başladığını belirterek özellikle Fransız ekonomisinin finans piyasalarında kaygı unsuru olmaya başladığını söyledi. Avrupa'nın en büyük üç ekonomisinden birisi olarak bu zamana kadar sorunlu ülkelerin kurtarma paketlerinin onaylanmasında aktif rol oynayan Fransa'nın özellikle iş gücü alanında gerekli reformları gerçekleştirmemiş olmasına dikkati çeken Taylor, "Fransa'da yakın dönemdeki veriler gerçekten endişe verici boyutta. Özellikle işgücünde Almanya'dakine benzer bir işgücü reformunun yapılamamış olması son derece negatif bir görünüme neden oluyor" diye konuştu.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Fransız ekonomisinin önümüzdeki dönemdeki performansına ilişkin kaygıları dile getiren Taylor, "Bir tarafta işgücü reformunu gerçekleştirmiş ve adeta Avrupa'nın tek büyük büyüme motoru haline gelmiş olan Almanya var, diğer tarafta ise çevre ülkelerde kurtarma paketi beklentisinde olan yara almış ekonomiler. nbsp; Çok açık bir şekilde Fransız ekonomisi arada bir yerde sıkıştı kaldı ve bu darboğazdan nasıl çıkılacağına dair herhangi bir işaret de görünmüyor" İfadelerini kullandı.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; - "Yüksek vergi rekabeti vuruyor
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Taylor, her ne kadar yakın zamanda ülkede siyasi istikrar sağlanmış olsa da, özellikle vergi politikasındaki yanlış uygulamaların öze sektör üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu belirterek, "Vergi tarafında artan baskı özel sektörü olumsuz etkiliyor. Hali hazırda Avrupa ekonomileri içerisinde en yüksek vergi oranının uygulandığı ülke Fransa olarak görünüyor. nbsp; Fransa hali hazırda milli gelirin yüzde 56'sı oranında bir vergi gelirine sahip olan bir ülke olarak vergi yükünü daha fazla artırmamalı. Yüksek vergi oranları özel sektör tarafından maliyetlere yansıtılıyor. Verginin yükselttiği maliyet Fransa'nın uluslararası rekabetini azaltıyor" dedi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Fransa'nın GSYH'ye oranla borçluluk seviyesinin yüzde 84 seviyesinde olduğunu belirten Taylor, "Bu zamana kadar çevre ülkelerde ağırlıklı olarak hissedilen ekonomik kriz artık Fransa'ya da sirayet etmiş gibi bir görüntü sergileniyor. Bu ekonomik krizin çevreden merkeze doğru ilerlemeye başladığına ilişkin bir gösterge" dedi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Fransız ekonomisinin önümüzdeki dönemde daralma eğilimini sürdüreceğini vurgulayan Taylor, Lombard Street Research 'ün Fransa ekonomisinin bu yıl yüzde 1 oranında bir ekonomik daralma kaydetmesini beklediklerini belirtti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Taylor, "Borç oranı yönetilebilir durumda olsa da, mevcut bütçe açığı endişe verici boyutlarda" dedi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; - "Fransa'da ekonomi kaygı veriyor"
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Londra merkezli Capital Economics'in Avrupa Ekonomisti Ben May ise "Fransa'ya ilişkin ekonomik verileri oldukça düşük seviyede seyrediyor. Fransız daralmanın devam etmesi yönünde işaretler son derece baskın. Fransız ekonomisinin son zamanlardaki performansı birçok açıdan kaygı verici boyutlarda" ifadelerini kullandı.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Fransız ekonomisinde önümüzdeki dönemde yükselen risklerin mevcut olduğuna dikkati çeken May, "Biz şu anda Fransız ekonomisinde risklerin artış eğiliminde olduğunu belirtiyoruz. Bu doğrultuda Fransız ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5, önümüzdeki yıl da yüzde 1 oranında daralmasını bekliyoruz" diyerek öngörülerine yer verdi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Fransa'daki iç talepte yaşanan düşüş eğiliminden çevre ülkelerinde olumsuz yönde etkileneceği öngörüsünde bulunan May, "Avrupa Bölgesi'nde talebin önümüzdeki dönemde artmasının beklemiyorum. Bununla doğru orantılı olarak asıl ihracat pazarı olan Fransa'yı gören çevre ülkelerde de Fransa'ya olan ihracatlarında ciddi düşüşler olacaktır" şeklinde konuştu.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Bu zamana krizde olan ekonomilerin sıkça kapısını çaldığı Fransa'nın önümüzdeki dönemde kurtarma paketlerine arzu edilen katkıyı da sağlayamayabileceğini vurgulayan May, "Ayrıca bu zamana kadar Fransa ve Almanya'nın başı çektiği merkez Avrupa'dan sürekli olarak kurtarma talebinde bulunan sorunlu ekonomiler de artık bu beklentilerine Fransa tarafından karşılık bulamayacak. Kendi sorunları uğraşmak zorunda kalan Fransa'nın krizdeki diğer ülkeler ile ilgilenmesi pek mümkün olmayacak" dedi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; OECD'nin bu hafta içerisinde açıkladığı "Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Fransa ekonomisinin bu yılsonu itibariyle yüzde 0,3 oranında daralmasının, gelecek yıl ise yüzde 0,8 oranında büyüme kaydetmesinin beklendiği ifade edildi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine ve öngörülerine göre ise, Fransız ekonomisinin bu yıl sonu itibariyle yüzde 0,6 oranında daralması bekleniyor.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Yine IMF verilerine göre, ekonomik kriz öncesinde, 2007 yılında yüzde 8,3 oranında olan işsizlik oranının geçen yılsonu itibariyle yüzde 10,2 oranına yükseldiği belirtilirken, 2013 yılında bu oranın yüzde 11,1 oranına yükselmesi bekleniyor.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; -S amp;P uyarırken, Rehn süre istiyor
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Kredi derecelendirme kuruluşları da Fransız ekonomisine ilişkin dengesizlikleri yakın takibe aldı.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Bu hafta içerisinde Fransız ekonomisine ilişkin beklentilerin ilişkin bir rapor yayınlayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard amp; Poor's, Fransa'nın bütçe kesintisi sözlerini yerine getirmesi gerektiği aksi takdirde yeni bir not indirimiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etmişti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Daha önce 2012 başında Fransa'nın notunu AAA'dan AA 'ya indiren S amp;P'nin Analisti Marko Mrsnik, Fransa'nın kamu borç radyosunda istikrarı sağlaması halinde kredi notunun AA nbsp; olarak teyit edilebileceğini, ancak bunun için Fransa'nın bütçe açığı konusunda verdiği sözleri 2015'e kadar yerine getirip getiremeyeceğinin görülmesi gerektiğini kaydetmişti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Brüksel'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Ekonomi ve Parasal İlişkiler Komiseri Olli Rehn de, Fransa'ya bütçe reformlarına uyum amacıyla bir yıl ek süre verilmesi gerektiğini söylemişti.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; -Bütçe açığı artıyor
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Avrupa Komisyonu'na bağlı Eurostat verilerine göre, ekonomik kriz öncesi 2007 yılında yüzde 2,7 oranında olan bütçe açığı, 2009 yılında yüzde 7,5 oranına yükselerek zirveyi görürken, 2010 yılında yüzde 7,1, 2011 yılında yüzde 5,2, 2012 yılındaysa yüzde 4,8 olarak kaydedildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...