Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamaz'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamaz'

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, AP'nin Türkiye ile ilgili aldığı karara ilişkin, "Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamayacağını söyledik. Türkiye eğer bunun dışında kalıyorsa, AB'nin KKTC'de söyleyecek hiçbir sözü yoktur." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Özgürgün, İsviçre'deki görüşmelerin sonuçsuz kalması konusunda, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, uluslararası toplumun önünde bazı dengeleri değiştirmek için müzakereler yaptığını, Rumların hiçbir zaman Kıbrıslı Türkleri eşit ortak olarak görmediğini, Türkiye'nin buradaki varlığını ve garantörlüğünü kabullenmediğini söyledi.

Mont Pelerin zirvesi dahil yarım asırdır Birleşmiş Milletler'in (BM) kapsamlı çözüm planlarının hepsine "hayır" diyenin Rum tarafı olduğunu hatırlatan Özgürgün, uluslararası toplumunun "hayır" diyen tarafı hiçbir şekilde suçlamadığını, yola, son Mont Pelerin zirvesi dahil "suçlu, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'dir" anlayışıyla devam etmek istendiğini kaydetti.

Başbakan Özgürgün, müzakerelerin bu şekilde süremeyeceğini belirterek, "Biz de soruyoruz, nereye kadar buna tahammül edeceğiz, nereye kadar böyle devam edeceğiz. Bize göre, 2016 sonuna kadar çözüm olmazsa KKKC olarak devam etme noktasında olmamız lazım. Bugün yine masaya dönelim ama bir hafta on gün sonra tekrar başa dönüp aynı şeyleri konuşmayalım." ifadelerini kullandı.

Özgürgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rumlar, bugün Türkiye'nin, Kıbrıslı Türklerin burada en küçük bir hakkına dahi bana göre tamam demezler. Bunu daha ileriye götürebilmeyi ve masaya dönebilmenin yolu da bu zihniyetten vazgeçmek gerekiyor. Yani iki kesimliliği kabul edeceksin, Kıbrıs Türk tarafının eşitliğini, siyasi eşitliğini ve koruyucu eşit ortaklığını kabul edeceksin. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisini kabul edeceksin. Bunu kabul etmediğin sürece zaman hiçbir şekilde masada bir neticeye ulaşamayız."

Uluslararası toplumun da çok büyük hataları var

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs müzakereleri sürecinde uluslararası toplumun çok büyük hatalar yaptığını ve adil davranmadığını belirterek, "Kıbrıslı Türklere adada eşit haklarını vermeyen tarafa, hep açılım yaptı, hep ileri bir adım attı. Şimdi de aynı şey olacak. Yine 'hayır' diyen, masada uzlaşmayan tarafa yönelik hiçbir suçlama yok. Yani Rum tarafı, Yunanistan bu işi çökertti ve söylenen hiçbir şey yok." ifadesini kullandı.

"2016 yılının sonunda bu görüşmelerin artık bir manasının olmadığını düşünüyoruz." diyen Özgürgün, "Bu görüşmeler oyalamayla geçecekse, neden masaya oturup bütün enerjimizi, vaktimizi buna harcayalım? Rum tarafı bu oyalama taktiğine yıllarca devam edecektir. Yıllarca netice alınmayacaktır." diye konuştu.

"Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamaz"

Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafı olarak hiçbir zaman Avrupa Birliği'ne (AB) güvenmediklerini belirterek, AB'nin verdiği sözü tutmayan, dağılma sürecine girmiş bir topluluk olduğunu söyledi.

Kıbrıs'ta üçüncü garantör ülke olan İngiltere'nin dahi birliğin dışında kalma kararı aldığına işaret eden Özgürgün, 2004'te Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı'na "evet" demesine rağmen, AB'nin hiçbir sözünü tutmayan ve plana "hayır" diyen Rum tarafını birliğine aldığını hatırlattı.

Başbakan Özgürgün, AB'nin Kıbrıs'ta taraf olamayacağına işaret ederek, "Türkiye AB'ye girmeden AB'nin burada hiçbir hakkı olamayacağını söyledik. Türkiye eğer bunun dışında kalıyorsa, AB'nin KKTC'de söyleyecek hiçbir sözü yoktur. Türkiye'nin olmadığı bir ortama, Kıbrıs Türklerini hiç kimse sürükleyip Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs'ın azınlığı durumuna düşüremez. Buna asla izin vermeyiz." şeklinde konuştu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...