Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Portekiz'den katlettiği Yahudilerin torunlarına vatandaşlık

/ Kaynak: AA
Portekiz'den katlettiği Yahudilerin torunlarına vatandaşlık

DÜNYA Haberleri  / AA

Ekonomik krizin pençesindeki Portekiz, 5 asır önce ülkedeki kanlı engizisyon mahkemelerinden kaçan Yahudilerin torunlarına vatandaşlık vereceğini açıkladı.

Portekiz meclisi, 5 asırdan daha uzun bir süre önce engizisyon mahkemelerinden kaçarak, yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan, ''Sefarad'' olarak bilinen Yahudilerin torunlarına vatandaşlık hakkı veren yasayı kabul etti. İspanya'daki gibi çok büyük baskılara ya da sınır dışı edilmeye maruz kalmasalar da engizisyon mahkemelerinin kararlarından dolayı XV. yüzyılda ülkelerini terk etmek zorunda kalan binlerce Portekizli Sefarad, Hollanda, Türkiye, Suriye, İtalya, Lübnan, Brezilya ve ABD gibi ülkelere gitmek zorunda kalmıştı. 5 asır sonra tarihi ile yüzleşen Portekiz'de iktidardaki muhafazakar görüşlü Sosyal Demokrat Parti'den milletvekili Pedro Ribeiro de Castro'nun öncülük ettiği tasarı, mecliste kabul edildi. Buna göre, 5 asır önce dedelerinin Portekiz topraklarında yaşadığını soyadı, soy veya dil gibi farklı unsurların biriyle gösterebilen Sefaradlar, Portekiz'den vatandaşlık alma hakkına sahip olacak.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Sefaradlara vatandaşlık verilmesi uygulaması İspanya'da uzun bir süredir devam ediyor. Normal şartlarda aile kökünün İspanya'dan geldiğini belirten ve iki yıl İspanya'da yaşayan bir Sefarad vatandaşlık için İspanyol devletine başvururken, sonbahardan itibaren bu uygulamanın daha da kolaylaştırılması öngörülüyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...