KİT’ler özel şirket gibi yönetilecek

Düzenleyen:
KİT’ler özel şirket  gibi yönetilecek

Ekonomi Haberleri

Kamu İktisadi Teşebbüsleri, artık ticari faaliyetlerinin gerektirdiği özerkliğe ve hızlı karar alma mekanizmasına sahip olacak, böylece kârlılıkları artacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KİT’lerin piyasa şartlarına göre daha etkin, verimli ve kârlı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, buna yönelik Hazine Müsteşarlığınca reform niteliğinde bir çalışma başlattıklarını bildirdi. Şimşek, kamu sermayeli kuruluşlara yönelik yönetişim reformunun hükümet gündeminde yer alan konular arasında bulunduğunu hatırlatarak, eylem planında, Hazine’nin sorumlu kurum olarak belirlendiğini söyledi. Söz konusu kuruluşların mevzuat nedeniyle ticari faaliyetlerin gerektirdiği esnekliğe, özerkliğe ve hıza sahip olamadığını anlatan Şimşek; şirketlerin tabi oldukları düzenlemelerin günün ticaret şartlarına uygun olmadığını belirtti. Yönetim kurullarının da mevzuattan kaynaklanan sebeplerle karar alırken, birçok kamu kurumu ile muhatap olma zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatan Şimşek, uluslararası kurumsal yönetim ilkelerinin kamu sermayeli kuruluşlarda etkin uygulanamadığını ifade etti.

HEDEF VE HESAP
Yapılacak reform kapsamında, devlet ile şirket arasındaki ilişki sadece “hedef koyma ve hesap sorma” boyutuna indirgenecek. Kamu kurumları, şirketlerin operasyonel işlemlerine müdahale etmeyecek. Şirketler ticari hayatın gerektirdiği şekilde faaliyetlerini sürdürecek. Şimşek “Kamu sermayeli kuruluşların faaliyetlerinde ve istihdamda, özel hukuk hükümlerine tabi olmasını sağlayarak, piyasalarda rekabet şartlarının eşitlenmesini sağlayacağız. Yönetim kurulu başkanı ile şirket genel müdürünün aynı kişi olması zorunluluğunun kaldırılması, yönetim kurullarında bağımsız üyeye de yer verilmesi, yapısı uygun olan şirketler için kısmi halka arz işlemlerinin hayata geçirilmesi de önem taşıyor. Reform çalışması ile şeffaflığın artırılması, daha kaliteli ve kapsamlı bağımsız denetimin uygulanması, bir diğer deyişle bu şirketlerde kurumsal yönetimin tüm unsurlarıyla yerleşmesini sağlayacağız” diye konuştu.

EN FAZLA YATIRIMI TCDD YAPIYOR
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT), genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarını ifade eder. Devlete ait bu şirketler; genellikle demir yolları, telekomünikasyon, stratejik mal ve hizmetler (posta, silahlar), tabii kaynaklar, enerji, alkol ve tütün ürünleri gibi alanlarda yaygın. KİT’ler bu yıl 11,9 milyar lira yatırım yapacak. TCDD, 5,3 milyar lira ile önceki senelerde olduğu gibi 2016’da da en fazla yatırımı yapan KİT olacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...