3 trilyon dolarlık sektöre Türk imzası

- Güncelleme:
3 trilyon dolarlık sektöre Türk imzası

Ekonomi Haberleri

Bir nükleer santralde 515 bin parça kullanılıyor. Maliyet 22 milyar doları buluyor. Türk sanayicisi önce 1 ve 2. santrale parça sağlayacak. Hedef 3. santrali tamamen yerli yapmak.

Türkiye, 3. nükleer santrali yerli imkânlarla yapmak üzere ilk adımı attı. Bu kapsamda www.nukleer.gov.tr internet adresi aracılığı ile Türk şirketlerinin kayıtları alınmaya başlandı. Böylece firmaların hangi kalite standardını kullandığı ve üretim kapasiteleri tespit edilecek. Bunun ardından ilk aşamada 515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükleer santralin yapımında en az 8 milyar dolarlık kısmı Türk sanayi şirketleri yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu an dünyada 31 ülkede işletmede olan 437 nükleer reaktör bulunduğunu, 68 reaktörün de inşasının sürdüğünü belirterek, "2030 yılına kadar 164 reaktörün daha yapımı planlanıyor. Ülkeden ülkeye ve reaktöre göre değişmekle beraber, her bir reaktörün yaklaşık 5 milyar dolara mal olduğu hesabı ile işletmede olan, inşa halindeki ve planlanan 669 nükleer santralin toplam değeri 3 trilyon doları aşıyor. Yerli firmalarımız önce 1 ve 2. nükleer santrale parça sağlayacak. Ardından dünya ile ilgili yol haritası belirleyeceğiz" dedi.
TECRÜBE KAZANIP DÜNYAYA AÇILACAĞIZ
Nükleer ekipmanların nükleer güvenlik yönünden genel olarak 4 sınıfa ayrıldığına dikkat çeken Bakan Yıldız, "Türk şirketleri önce 2 ve 4. sınıf nükleer ekipmanları üretecek. ardından 1 v e 2. sınıfa geçecekler. Ben onların kabiliyetinden eminim. 3. santrali tamamen yerli kaynaklarla inşa etmeyi hedefliyoruz" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...