Bu müzede gerçeklik hissini kaybedebilirsiniz

Düzenleyen:
Bu müzede gerçeklik hissini kaybedebilirsiniz

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Ünlü isimlerin balmumu figürlerinin yer aldığı İstanbul’daki Madame Tussauds Müzesi, ultra realist heykellerle sizi âdeta farklı bir âleme taşıyor.

Murat Öztekin KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Bir tarafta Fatih Sultan Mehmed’i görüp kahramanlık dolu günlere gidiyorsunuz,  biraz ileride Hollywood yıldızlarına dokunabilmenin heyecanını yaşıyorsunuz. Burası dünyanın en meşhur balmumu müzesi olan Madame Tussauds’nun İstanbul’da açtığı 21’inci merkezi... Madame Tussauds, sanatçılar, liderler, sporcular, müzisyenler, sinemacılar ve popüler isimlerin balmumu heykellerine ev sahipliği yapıyor. 250 yıllık tarihe sahip müzenin İstiklal Caddesi’nde açılan merkezinde, Türkiye’den ve dünyadan 55 ünlü ismin tıpatıp benzeri balmumu figürleri yer alıyor. Müzeye gelen ziyaretçiler balmumu heykellere dokunabiliyor ve fotoğraf çektirebiliyor. Ziyaretçilerin gerçeklik hislerini kaybedebileceği müzede, tarihî ve popüler isimlerin figürleriyle âdeta farklı bir boyuta geçiliyor. 
Herkesin dikkatini çeken balmumu eserlerin hazırlanış hikâyesini Madame Tussauds’dan Aydan Alboğa Uslu gazetemize anlattı. Çalışmalara müzede hangi isimlerin yer alacağını tespit etmekle başladıklarını söyleyen Uslu, “Bir araştırma yaparak, insanların hangi kişilerin balmumu heykellerini görmek istediğini öğrendik. İsimleri tespit ettikten sonra, o kişinin hangi yaşındaki halinin yapılacağı üzerinde durduk. Bunu da varisleriyle birlikte kararlaştırdık” dedi.

SİYASETÇİLER DE YER ALABİLİR
Balmumu heykellerin hazırlanış prosesini de anlatan Uslu, “Bu eserler İngiltere’nin Londra şehrinde, 100 kişilik bir ekibin 4-8 ay süren detaylı bir çalışmasıyla ortaya çıkarıldı. Bir figür 200 bin dolara mal oldu. Yaşayan kişilerin figürleri yapılırken detaylı bir fotoğraflama çalışması gerçekleştirdik.  Vefat etmiş kişiler içinse eski arşivlerden faydalandık. Üç boyutlu bir tarama sistemiyle bu isimlerinin yüzlerinin kalıbını aldık. Bu heykellerde yer alan saçlar hatta vücut kılları bile gerçek” ifadelerini kullandı. Heykelini yapmak isteyip de bazı sebeplerle gerçekleştiremedikleri isimler de olduğunu söyleyen Uslu, “Önümüzdeki yıllarda müzeye yeni heykeller eklenecek. Yer alacak figürlere, yine halkın istekleri doğrultusunda karar verilecek. Burada Türk siyasetinden isimler de yer alabilir” ifadelerini kullandı.

Yaşar Kemal’le ‘hasbihal’ ettiğimiz müzede, Fatih Sultan Mehmed’den Mimar Sinan’a, Arda Turan’dan Brad Pitt’e kadar birçok ismin balmumu figürleri bulunuyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...