Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

‘İç Baskı’nın dışa vurumu

Düzenleyen:
‘İç Baskı’nın dışa vurumu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Sanatçı M. Ali Çakır’ın şahsi sergisi “Hacimsiz Seyir” İstanbul Versus Art Project’te sanatseverlerle buluşuyor.

Çağla TÜRK İSTANBUL

İlkokul yıllarından beri resme ilgisi olan M.Ali Çakır, gazetemize samimi açıklamalarda bulundu. İlk kişisel sergisi Hacimsiz Seyir’in ismini haber dinlerken bulan Çakır’ın hikayesini buyurun birlikte dinleyelim…

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz, nerede doğdunuz?
1974 yılında Rize de doğdum.

Nerede büyüdünüz? 
Ben doğduktan hemen sonra ailem İzmir'e taşınmış. Dolayısıyla çocukluğum ve gençliğim İzmir’de geçti.

İlk resim tutkunuz nasıl başladı?
Daha ilkokul yıllarında bile resim dersine karşı ilgim vardı. Zorunlu olan ödevlerin dışında bile beğendiğim karikatürlerin, ya da resimlerin  kopyasını yapardım. Ancak ressam olacağım demezdim hiç. Genelde sorulurdu “Büyüyünce ressam mı olacaksın?’’ diye. Ben de “Acaba ressam böyle mi olunuyor?’’ diye
sorardım kendi kendime.   

Hangi okuldan mezunsunuz?
Dokuz Eylül Üniversitesi resim iş eğitimi bölümünden 2001 yılında mezun oldum. Aynı üniversitenin sosyal bilimler enstitüsünde ara vermeden yüksek lisansa başladım ve ' Varoluşçuluk ve Sanatsal Yaratım' adlı tezimle 2005 yılında tamamladım. 

Okul size nasıl bir vizyon kattı?
Sanat eğitimi almak çok ilginç bir deneyimdir aslında. Okul süreci boyunca geçmişte yapılmış önemli sanat eserlerini inceler, uzunca bir zaman farklı dönemlerde ortaya çıkmış akımları ve yöntemleri anlamaya çalışırsınız. Belirli bir birikimin ardından sanatın geçirmiş olduğu evreleri kavrar  farklı ve kendinize bir yol çizmeye gayret edersiniz. Okul sizin bu sorularla belirli bir düzen içersinde karşılaşmanızı sağlar.   

Resimlerinizi yaparken ilham kaynaklarınız neler?
Etrafınızdaki olan biten her şey konunuz olabilir. Toplumsal bir olay, tanık olduğunuz trajik bir yaşam hikayesi şu veya bu şekilde işlerinize girer. Ancak tüm bunların en başında sizin dünyayı algılama şekliniz bir şeylerle ters düşmektedir. Olan bitene söyleyecek bir şeyiniz vardır kendi yönteminizle. Bu noktada sizi harekete geçiren ise 'iç baskıdır'. Bu baskıdan kurtulmanın tek yolu ise üretmektir.

Resimle ilgili en büyük hayaliniz nedir?
Herhalde sanatçıların en ortak hayali yalnızca yaptıkları işle uğraşabilmektir. Dikkatinizi başka şeylere dağıtmadan sadece sanatınızı üretebileceğiniz bir ortam sağlamak. 

‘İç Baskı’nın dışa vurumu
İstanbul’da ki ilk kişisel serginiz, nasıl hazırlandınız?
Yaklaşık iki senelik bir çalışma sürecinde oluştu işler. Oldukça motivasyonu yüksek bir dönemdi ve bu da üretimime yansıdı. Sergiyi oluşturmak için elimizdeki işlere baktığımızda miktar oldukça tatmin ediciydi. En sıkıntılı olan sergiyi oluştururken konuyu en iyi şekilde yansıtacak sadelikte bir sunum yapmaktı. Bu yüzden tek başına yeterli olsa da diğer işlerle yan yana geldiğinde serginin okunmasını zorlaştırabilecek işleri elemeye çalıştık. 

Serginizin ismini nasıl buldunuz?
'Hacimsiz Seyir' borsada kullanılan bir terim. Üzerinde işlem yapılmadığı için değeri tam olarak bilinemeyen gibi bir anlamı var. Bir haber programı dinlerken duydum ve işlerimi tanımlamak için çok yerinde olacağını düşündüm. Benim kahramanlarım da resmin içerisinde kendilerini oluşturma sürecini yaşıyorlardı ve tam olarak özne durumuna ulaşamamıştı. 

Serginizin konusu nedir?
Kendimizi oluşturma sürecimizde geçirdiğimiz evreleri konu ediyor bu işler aslında. Yaşam organik bir bütün ve ötekine olan zorunluluğumuz kaçınılmaz. Özne olma durumumuzu elde etmek için sürekli bir iletişim içinde olmamız ve bu alışverişi sürdürmemiz gerekiyor. En nihayetinde toplumsal olduğumuzu kanıksıyoruz ve bunun bilicini, sorumluluğunu idrak ediyoruz.
‘İç Baskı’nın dışa vurumu
 

Çizim yapmak sizce doğuştan gelen bir yetenek mi, sonradan öğrenilebilir mi?
Okul yıllarında bir hocam; düz çizgi ve eğri çizgi çizebilen herkes resim yapabilir derdi. Buradan çıkan sonuç herkesin teknik olarak resim yapmayı öğrenebileceği. Sanırım ‘yetenek’ denilen şey ise  o düz ve eğri çizgiyi kimse senden istemeden de kaynağı belirsiz bir amaçla, yan yana getirmek, düzenlemek ve bunu yaparken garip bir sabır ve iştaha  sahip olmak.

Hangi resim tekniğiyle çizim yapmayı deniyorsunuz?
Çizimlerimi genelde mürekkeple yapıyorum. Mürekkep bana yeni bir takım oluşumlarla karşılaşma fırsatı veriyor. Renkli çalışmalarımda ise yağlı boya kullanıyorum. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...