Ömür boyu ehliyet dönemi sona eriyor

Ömür boyu ehliyet dönemi sona eriyor

GÜNDEM Haberleri

Ehliyetler belli bir süre için geçerli olacak. Süresi dolanlar yenilenecek. Silah ve uyuşturucu kaçakçıları alamayacak. Ehliyetler pasaportlar gibi 'çipli' olacak.

Ehliyetlerin Avrupa Birliği mevzuatına uyması ve uluslararası nitelik kazanması amacıyla yeni bir düzenleme hazırlandı. AK Parti'nin kanun teklifi ile Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılacak. Bu kapsamda 22 Ocak 2014 tarihinden itibaren yeni ehliyetler geçerli olacak. Yeni ehliyetler tıpkı pasaportlar gibi çipli olacak. Uluslararası sürücü belgesi niteliğine sahip olacak ehliyetlere süre sınırı da getiriliyor. Buna göre; verilen ehliyetler belli bir süre için geçerli olacak. Süresi dolanlar yenilenecek. Yenilemeyen 343 lira ceza ödeyecek. Ehliyetine uygun olmayan araç kullananlara ise 700 lira ceza verilecek. Yabancı ülke vatandaşlarının kendi ülkelerinde aldıklarını ehliyetlerini Türkiye'deki ehliyetlerle değiştirme imkanı da getirilecek. Mevcut düzenlemede yabancıların ehliyetleri Türkiye'de belli bir süre ile geçerli oluyordu ancak süresi dolduktan sonra Türkiye'de değişim yapamıyorlardı. Silah ve uyuşturucu kaçakçıları sürücü belgesi verilmeyecek. Ehliyet almak için yapılacak yazılı ve direksiyon sınavı için sürücü kurslarına gitme zorunluluğu bulunuyor. Yapılacak değişiklikle yazılı sınav için kurs şartı kaldırılıyor. Ayrıca yazılı sınavların elektronik ortamda yapılmasına da imkan sağlanıyor. İlk defa ehliyet alacak olanlar bir yıl süre ile aday sürücü statüsünde olacak. Bir yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre normal sürücü belgesi verilecek. Bu düzenlemenin gerekçesi, trafik kazalarına en çok 18-24 yaş arasındaki kişilerin karışması. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...