Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'ŞİÖ konusunda karar Ankara'nın'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'ŞİÖ konusunda karar Ankara'nın'

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, "Kazakistan ve Çin'in beyanatlarına bakıldığında, Türkiye'yi ŞİÖ üyesi olarak görmek istediklerini belirtiyorlar. Her şey Ankara'nın kararına bağlıdır." dedi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın Antalya'ya, Başbakan Binali Yıldırım'ın ise 5-6 Aralık'ta Rusya'ya yapacağı ziyaretlerin öncesinde Türkiye-Rusya ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'ta, 4-5 Eylül'de Çin'de düzenlenen G20 zirvesinde ve ekimde İstanbul'da bir araya geldiklerini hatırlatan Karlov, bu görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin ve uluslararası gündemin etraflıca ele alındığının altını çizdi.

İki ülke dışişleri bakanlarının Alanya'da yapacakları Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'nın ise ilişkilerde başlayan yeni dönemde ilk kez yapılacak olmasının simgesel bir anlam taşıdığını belirten Karlov, toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye ve Ukrayna'daki son durum gibi bölgesel gelişmelerin de ele alınacağını kaydetti. Karlov, "Bu toplantının dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliğinde kilit rol oynayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

'Ortak kabine toplantısı gibi'

Karlov, iki ülke ilişkilerinin temel istikametinin enerji sektöründe Türk Akımı projesi ve Akkuyu Nükleer Santral Projesi olduğunu söylerken, diğer işbirliği alanlarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Yıllar boyu Türk inşaat firmaları müteahhitlik hizmetinde birinci konumdaydı. Temennimiz yavaş yavaş toparlanma sürecinden geçerek yine aynı konuma gelmeleri. Şu anda iki ülke arasında bir yatırım fonunun kurulması gündemde. Sadece iki ülke arasında sınırlı kalmayarak üçüncü ülkelerle de ortak hareket edilmesi konuşuluyor. Bunu her iki ülke için de güzel imkanlar doğuracak bir girişim olarak değerlendiriyoruz.

İki ülke arasındaki üst düzey işbirliği konsey toplantılarının bir anlamda ortak bakanlar kurulu toplantısına dönüştü. Bu toplantılarda her seferinde en az 5- 6 kilit bakan bulunur. Dolayısıyla, onu da ortak bir kabine toplantısı olarak değerlendirebiliriz."

'Her şey Ankara'nın kararına bağlı'

Büyükelçi Karlov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ)  katılmayı değerlendirebileceği yönündeki sözlerini de değerlendirdi.

ŞİÖ'nün son yıllarda uluslararası platformda ciddi bir ağırlık kazandığına dikkati çeken Karlov, Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla kurulan örgütün terörle mücadelenin yanı sıra ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere de odaklandığını vurguladı. Türkiye'nin, örgütün diyalog partneri olduğunu hatırlatan Karlov, şunları kaydetti:

"Türkiye statüsünü değiştirmek ve tam üyelik sürecini başlatmak istediğinde, üye olduğunda örgütün yürüttüğü ortak çalışmalarda çok daha etkin bir rol alabilecektir. Rusya olarak Türkiye ile her anlamda ikili ve uluslararası platformlarda her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Hem Kazakistan'ın, hem de Çin'in beyanatlarına bakıldığında, Türkiye Cumhuriyeti'ni ŞİÖ üyesi olarak görmek istediklerini belirtiyorlar. Her şey tamamen Ankara'nın kararına bağlıdır. ŞİÖ'ye üyelik sürecinde biz Rusya olarak Türkiye'den Avrupa Birliği'yle (AB) ilişkilerin soğutulmasını veya durdurulmasını hiç bir şekilde talep etmeyeceğiz."

'Seneye turist sayısı milyonları bulacaktır'

Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının eskisi gibi 4 buçuk milyona ulaşmasından memnuniyet duyacağını ancak sektörün toparlanmasının zaman alabileceğini kaydeden Karlov, "Her koşulda önümüzdeki sene içinde Türkiye'yi Rusya'dan ziyaret edecek turist sayısının bir kaç milyonu bulacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Karşılıklı turizmi engelleyecek tüm hususları kaldırdıklarını ve charter seferlerinin de başladığını vurgulayan Karlov, Türk turizm şirketlerinin yapacağı hazırlıkların ve fiyat tarifesinin de turist sayısını etkileyeceğini belirtti.

Rus turistlerin bazılarının Akdeniz'deki turistik tesislere birçok kez geldiğine dikkati çeken Karlov, Türkiye'nin doğası ve tarihi yerlerinin tanıtımının yapılması halinde Rus turistleri cezbedebileceğini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...