Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cerablus sığınmacıların 'sıla hasretini' dindiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Cerablus sığınmacıların 'sıla hasretini' dindiriyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütlerinin bertaraf edildiği Halep'in Cerablus ilçesi, Türkiye'de yaşayan 15 bine yakın Suriyelinin "sıla özlemini" dindirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde yürütülen harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusunca terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus, huzur arayanların yanı sıra vatan özlemi çekenlerin adresi oldu.

Suriye'dekiler için "huzur", Türkiye'deki sığınmacılar için ise "vatan" olarak görülen Cerablus'a gitmek isteyenlerin imdadına, Gaziantep İl Göç İdaresi Müdürlüğü ekipleri yetişti. Ekipler, harekatın başladığı günden itibaren 14 bin 741 Suriyelinin Cerablus'a dönüşlerine yardım etti. 

Gümrük sahası yanına konuşlandırılan mobil araçta Suriyelilere hizmet veren ekipler, geçici kimliği bulunanların 20 dakika gibi kısa sürede ülkelerine gitmelerine aracılık ediyor.

Burada, henüz geçici kimlik kartı almayan ancak ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere de yardım eli uzatılıyor. Mobil araçtaki polis ekiplerince parmak izi alınan ve fotoğrafı çekilen Suriyelilere geçici kimlikleri teslim ediliyor ve geçiş işlemleri için eksikler tamamlanıyor.

Geçişlerin gönüllülük esasına göre yapılıp yapılmadığı Birleşmiş Milletler gözlemcileri tarafından takip ediliyor.

Sayının artacağı öngörülüyor

İl Göç İdaresi Müdürü Oktay Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar toplam 14 bin 741 kişi Karkamış Sınır Kapısı'ndan Cerablus'a giriş yaptı. Bu sayının her geçen gün artacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

"Vatan hasreti nedeniyle döndük"

İç savaş nedeniyle terk ettiği ülkesine yaklaşık bir yıl sonra dönen Suriyeli Rim Abit de "Televizyonda gördüklerimizden de etkilenince Cerablus'a geldik. Aslında Halepliyim ama burası da vatanımızın toprağı. Türkiye'de çok rahattık ama vatan hasreti nedeniyle buraya geldik." diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...