Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

S-300, 10'dan fazla ülkede kullanılıyor

/ Kaynak: AA
S-300, 10'dan fazla ülkede kullanılıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleri, dünyada 10'dan fazla ülke tarafından kullanılıyor.

Rusya tarafından Suriye'ye gönderildiği iddialarıyla dünya gündemine gelen Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleri, Rus ordu envanterindeki silahlar arasında ön planda yer alırken, dünyada 10'dan fazla ülke tarafından kullanılıyor. nbsp;Rusya dışında, Çin, Kazakistan, Venezuela, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Ukrayna, Slovakya, Bulgaristan, Yunanistan ve Vietnam'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülke tarafından kullanılan S-300'ler, özellikle orta ve kısa menzilli hava saldırılarından korunmak amacıyla üretildi. S-300'ler her ne kadar Rusya tarafından Suriye'ye gönderildiği iddialarıyla gündeme gelse de aslında üretimi ve kullanımı uzun bir geçmişe sahip. nbsp;SSCB tarafından 1978'de testleri tamamlanan S-300, dünyanın en güçlü orta menzilli hava savunma sistemlerinden birisi olarak kabul ediyor. nbsp;Üretildiği tarihten bugüne üzerinde bazı değişiklikler yapılan S-300 sistemi, ilk olarak uçaklara karşı hava savunması amacıyla geliştirilmişti. Son yenilemelerle balistik füzelere karşı da savunma yapabilen S-300'lerin hedefi vuruş kabiliyetinin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.
S-300 hava savunma sistemi, aynı anda 100 hedefi radar takibi altına alabiliyor. 6 hedefe kilitlenme yeteneğine sahip olan sistem, 12 roket atışı yapabiliyor. Yaklaşık beş dakikada atışa hazır hale gelen S-300'lerin, balistik ve teknik özellikleri farklı olmak üzere çok çeşitli modelleri bulunuyor.
-S-300'ün menzili 150 km -
S-300 hava savunma sistemlerinde genelde uzaktan güdümlü "48N6" roketleri kullanılıyor.
Sistem, 5 ila 150 km menzile sahip ve hedefi vurma yüksekliği 10 metreden 27 bin metreye kadar çıkıyor. S-300'ler, bir defada 6 hedefe 12 füze gönderirken, aynı anda 48 füze taşıyabiliyor.
S-300'ün fırlattığı "48N6" roketleri, 7,5 metre uzunluğunda, 1800-1900 kg ağırlığında ve 150 km menzile sahip. Roketlere, 145 kilograma kadar savaş başlığı yerleştirilebiliyor.
-Dört ana prensiple çalışıyor-
S-300 sistemi dört ana prensiple çalışıyor. İlk aşamada, uzun menzilli gözetim radarı, geniş bir alanı kontrol altında tutarak bilgileri komuta aracına iletiyor. Komuta aracı, radarın gösterdiği bilgiler doğrultusunda hedefleri tanımlayarak tehlike durumunu belirliyor ve belirlenen hedefler nişan radarına yollanıyor.
İkinci aşamada, "nişan radarı", hedef gösterilen cismin konumunu belirleyerek, ateşleme için gerekli koordinatları belirliyor. Bu sistem aynı anda 6 hedefe kilitlenebiliyor. Üçüncü aşamada , nişan radarından komutları alan "fırlatma rampası" aynı anda kilitlendiği altı farklı hedefe, 12 adete kadar füze atabiliyor.
Bu arada, Suriye'ye olası teslimatı nedeniyle dünya gündeminden düşmeyen ve politik tansiyonu yükselten S-300 füzeleri, 1997 yılında Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında da krize neden olmuştu.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...