Başbakan, 'Biber gazı kullanımında yanlışlık var'

Başbakan, 'Biber gazı kullanımında yanlışlık var'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan Gezi Parkı protestolarına değindi: Topçu Kışlası'nı yapacağız. Polisin biber gazı kullanmında yanlışlık var. Bakanlık inceleme yaptırıyor" dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları değerlendirdi. Konuşmasının büyük bir bölümünü Taksim'deki olaylara ayıran Başbakan Erdoğan, "Herkesin demokratik sınırlar içinde tepkisini ortaya koyma hakkı vardır ancak kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı işgal eylemi yapma, esnafa çevrede oturanlara yoldan geçenlere zarar verme hakkı yoktur. Hele hele kimsenin ağaçlar kesiliyor bahanesiyle ortaya çıkıp, Türkiye'de gerilimi arttırmaya hiç hakkı yoktur. Biz bu tertipleri geçmişte çok yaşadık. Politika üretemeyen, muhalefetin illegal örgütlerle birlikte bu tertiplerde nasıl vazife aldığını defalarca gördük" diye konuştu.
nbsp;"TAKSİM'DE YAPILAN ÇALIŞMALARIN TOPÇU KIŞLASI İLE ALAKASI YOK"
nbsp;Taksim'de Gezi Parkı ile alakalı eylemlerin gerekçesinin ağaçların kesilmesi ve topçu kışlası yapılması olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Taksim'de gezi parkında yapılan çalışmaların topçu kışlasının yeniden yapılması ile alakası yok. Biz topçu kışlasını yapacağız. Topçu kışlası gökten zembille inen bir proje değil. Anadolu yakasında biliyorsunuz Selimiye kışlası var. Burada Avrupa yakasında da bin 780 yılında 3. Selim zamanında bir eser yapılma kararı veriliyor. Bu eser yapılıyor. 1940 yılında İstanbul Valisi sıfatıyla CHP'li Lütfü Kırdar orayı ne yazık ki yıkma kararını veriyor. Yine bir yabancının tavsiyeleri ile buraya yönelik yıkı kararı alınıyor ve kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırılıyor" dedi.
nbsp;"POLİS ORADA DÜN DE VARDI, BUGÜN DE YARIN DA OLACAK"
nbsp;Taksim konusunun provoke edildiğini savunan Başbakan Erdoğan, "Mesele oradaki yaya genişletme çalışmaları ile ilgili olarak sökülen ve Çağlayan Parkı içinde dikilen 5-6 ağaç meselesi değildir. Olay gezi parkından çıkarılarak şu anda gelindiği nokta ideolojiktir. 'Acaba biz İBB'yi alabilir miyiz' Acaba biz ana muhalefetin genel başkanı diyor ki 'hükümet istifa, polisini çek' Polis orada dün de vardı bugün de olacak yarın da olacak. Çünkü Taksim Meydanı aşırı uçların cirit atığı bir yer olamaz. Polis niye var. Yarın orada farklı bir şeyler olsa vatandaş diyecek ki benim can güvenliğim ne oldu. Polisin orada yaptığı görev on yıllardır bu. Bu Ak Parti iktidarı ile başlayan bir süreç değil ki. Dünyanın neresine giderseniz gidi bu tür toplumsal hareketliliğin olduğu yerde hükümetle tedbirler alır" diye konuştu.
nbsp;"BİBER GAZI KULLANIMINDA YANLIŞLAR VAR"
nbsp;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, polisin müdahalesi konusunda ise, "Burada güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışları şu anda içişleri bakanlığımız tarafından incelenmekte. Burada bir yanlış var eyvallah. Yeri geldiği zaman yerinde, kurallarına göre onun da kullanılması gerekir. Bu gerçeği de göreceğiz. Bu sadece Türkiye'ye ait bir şey değil. Dünyanın her yerinde bu uygulama yapılıyor. Bize tavsiyede bulunanlar önce kendi ülkelerine baksınlar. Olay aşırıla kaçınca biz de bunun karşısındayız Nitekim burada da böyle bir aşırılık söz konusu. Onun için gerek içişleri bakanıma, gerek İstanbul Valiliğimize bu konuda talimatları verdim. Bütün görüntüler incelenen atılması gereken adımlar atılacaktır" şeklinde konuştu.
nbsp;"AKM'Yİ DE YIKIP DAHA BÜYÜK BİR OPERA BİNASI YAPMALIYIZ"
nbsp;Başbakan Erdoğan konuşmasında Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkımına da değinerek, "Kültür bakanıma da söyledim AKM'yi dahi biz yıkmalıyız. Oraya gururlanacağımız bir opera binasını farklı bir projeyle ilaveler yapma suretiyle yapmalıyız. Burası önemli bir merkez olmalı. Şunu diyemeyiz 'Biz burada gezi parkı bize yeter başka bir şey istemiyoruz. Bu kafa bu zihniyet topçu kışlasını yıkıp onun yerine taksim stadını yapan zihniyettir. Meşhur taksim stadı orasıdır. Daha sonra bu stat değişmiş şu andaki İnönü stadyumun olunduğu yere alındı. İnönü stadyumunun olduğu yer Dolmabahçe sarayının ahırları idi. İyi veya kötü kararını bu şekilde verdi. Burada da bu stat var. Biz diyoruz ki topçu kışlası yerinde aynen tarihi uygun olarak yapılmalı. Bunun yanında mevcut yeşil azami ölçüde korunmak suretiyle Taksim'de araçlar yer altına alınmak suretiyle yayalaştırmayı bitirelim ve vatandaşımız buralarda yaya olarak gezebilme imkanı bulsun" ifadelerini kullandı.
nbsp;"Biz sadece bu millete rant sağlama gayreti içindeyiz" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyler sürdürdü:
nbsp;"CHP tarihini inceleyin benim belediye başkanlığım dönemimde İstanbul'a dikilen 10 yaş grubu üzeri ağaç, hiçbir dönem dikilmemiştir. Acaba tek partili dönemde ne kadar ağaç diktiniz şu İstanbul'a. 2 milyar üzerinde Türkiye genelinde fidan diktik. 750 milyona yakın 3 yaş ve üstü ağaç diktik dikiyoruz. Niye çünkü Türkiye'yi bir yeşiller noktasında güçlendirelim istiyoruz."
nbsp;"ZEKERİYAKÖY'DE AĞAÇLAR KESİLİP ÜNİVERSİTE YAPILIRKEN ŞU ANDA BAĞIRANLAR NEREDEYDİ"
nbsp;Konuşmasında bir özel üniversitenin Zekeriyaköy'de bulunan kampüsünü hatırlatan Erdoğan, "Zekeriyaköy'de on binlerce ağaç kesilerek orada bir üniversite yapıldı. Belediye başkanıydım. O ağaçların kesilmemesi için adeta savaş verdim. Acaba şu anda bağırıp çağıranlar o zaman neredeydi. Bu ağaçlar 15-20 yaş grubu üzeri ağaçlardı. Niye onlar meydana çıkıp konuşmadı. CHP ve bu çevreciler niye konuşmadı. Üniversite açıldığına cezaevindeydim. O zaman dönemin cumhurbaşkanı açılışta 'buraya mani olmak isteyenler neredeler' diye sordular. Çıktım devam eden mahkeme sürecini neticelendirdik. Şu anda o üniversite sahibini buldu. Orası devletin. O üniversite yönetimi buranın kiracısı konumunda. Hak yerini buldu. Üniversite olduğu için yıkmadık dedik ki kalsın. Bir rivayete göre orada 30 bin ağaç kesildi. İnsanı üzen bu" dedi.
nbsp;3. Köprü yapımı ile ilgili iddiaları da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "368 bin ağaç kesilecekmiş deniyor. Nereden yaptın bunu hesabını. Nasıl da biliyor. Böyle bir mantık olabilir mi. Biz niye yapıyoruz bu köprüyü. 'Bu denizin altında olabilirdi' deniyor. Biz denizin altından da iki tane yaptık. Bunların hepsini yaptık. Sen bir gazetenin köşesinde yazıyorsun diye bu işleri biliyorsun anlamına gelmez. Şu anda 3. köprü yapılıyor. Bu 3. köprü ile beraber şu kadar ağaç kesilecek diyorlar. Biz İstanbul'a Istıranca ormanlarından su getirdik. O zaman da böyle bağırdılar. Dediler ağaçları kesiyorlar. O zaman 780 bin fidan ve ağaç diktik. İnsana hizmet için yeri geldiği zaman 3-5 ağaç sökersin, yerine 50 ağaç dikersin" diye konuştu.
nbsp;"CHP, OY VERDİĞİ PROJENİN KARŞISINDA DURUYOR"
nbsp;CHP ve MHP'nin Taksim konusundaki tutumlarını da eleştiren Erdoğan, "Biz insanlar ölmesin çağrısı yaptığımızda karşı çıkıyorlar ama ağaçlar katlediliyor yalanı karşısında kol kola eylem yapıyorlar. Oy verdiği Taksim projesinin şu anda karşısında duruyorlar. Kendi kararlarına kendileri karşı çıkıyorlar. 'Bu projede oyum varsa istifa ederim' diyen siyasetçi göstericileri tahrik etmek içini çalışıyor. Bu eylemlerin samimiyetini siz düşünün. Sosyal medyada yalan haberler havada uçuşuyor. 'Oradaki ağaçlarda bunları sallandıracaksın' diyorlar. Alışmışlar ya. İnsanlar ölüyor diye tweet adan densizleri, bunlara sahip çıkan faşistleri olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
nbsp;"TAKSİM'E AVM YA DA ŞEHİR MÜZESİ YAPILABİLİR"
nbsp;Taksim'de AVM yapılacağı iddialarını da yanıtlayan Erdoğan, şunları kaydetti;
nbsp;"Topçu kışlası yapıldığı zaman bunun giriş katı ister AVM yapılabilir, ya da bir şehir müzesi yapılabilir. Burada henüz alınmış bir karar kesin olarak yok. İstiklal Caddesin'den geliyorsunuz orada bir alışveriş imkanı bulabilirsiniz. Şu anda Gezi Parkı'nın Cumhuriyet Caddesi'ne bakan kısmında dükkanlar yok mu. 20'yi aşkın dükkan var niye bunlara isyan etmiyor. Bu olmazsa olmaz değil. Belki biz burada bir şehir müzesi de yapabiliriz. Bizim ilk düşüncemiz divan otel tarafındaki bölümü şehir müzesi olarak dönüştürmek. Bunlar nihai kararlar değil. Adeta binanı tamamı AVM oluyormuş. Böyle bir şey de söz konusu değil.
İstanbul'da ciddi manada otele ihtiyacımız var. Uluslar arası bir çok toplantıyı yapabilecek otel bulamıyoruz. Türkiye büyük oynuyor. Artık güçlü bir ülke, güçlü ir millet. Bunu her yerde ortaya koymalıyız. Adam çıkmış konuşuyor 'burası Central Park olmalı' Sorsan Central Park kaç dönüm' bilmez. Burada böyle bir şey söz konusu değil. Biz yanı başındaki Yıldız Parkı'nı göremeyen, Emirgan korusunu görmeyen zavallılarla söz düellosuna mı gireceğiz"
nbsp;"EYLEMLERİN DERHAL SONLANDIRILMASINI RİCA EDİYORUM"
nbsp;Eylemcilere çağrıda bulunan Başbakan Erdoğan, "Bu eylemlerin derhal sona erdirilmesine, taksimde esnafa, ziyaretçilere daha fazla zarar verilmemesini rica ediyorum. Acaba orada mağaza sahibi olan bir insan bu tablodan memnun olabilir mi. Her an tehdit altında. Çünkü oraya müşteri bile gelmez. Hele bir iki abuk sabuk hareket olduğu zaman vatandaş kaçar. Çünkü sükun, güven önemli şeyler. Bu olmadığı zaman ticareti de göremezsini. Ben samimi duygular ile oraya gelen ancak illegal örgütlerin istismar ettiği vatandaşların sadece güvenli kaynaklara itibar etmelerini diliyorum"
nbsp;"ONUN 200 BİN TOPLADIĞI YERDE BEN 1 MİLYON TOPLARIM"
nbsp;Konuşmasında CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da seslenen Erdoğan, şunları söyledi:
nbsp;"Bu akşam için kendisi Kadıköy'de mitin yapma kararı vermiş. Hakkıdır yapabilir. Fakat o mitingde eğer tahrik ifadeleri kullanacak olursan bilesin ki bu millet seni affetmez. Etrafınızda toparladığınız aşırı takımlarla bu tür toplantılar bir şey kazandırmaz. Eğer olay miting yapmak ise ben kalkarım onun 20 topladığı yerde 200 bin toplarım. Onun 200 bin topladığı yerde 1 milyon toplarım. Bizim böyle sıkıntımız yok ama işi buraya getirmesinler. Biz bu işi tamamen özgürlükler temelinde ele alarak, burada ne düşündüğümüz seçim öncesi ilan ettiğimiz gibi uygulamaya koyduk. Bu halkımıza bizim bir sözümüzdür."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...