Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Akıllı şehirlerle 30 milyar TL

Düzenleyen:
Akıllı şehirlerle 30 milyar TL

Ekonomi Haberleri

Elektrik tasarrufundan trafiğe çözüme kadar her alandaki uygulama, GSYH’ye 30 milyar TL katkı sağlayacak

Ömer Temür BURSA

Nüfusun hızla kentlere kaymasıyla, akıllı şehir uygulaması lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline geliyor. Vodafone, Deloitte ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın hazırladığı ‘Akıllı Şehir Yol Haritası’ raporunda, akıllı şehir programlarının ülke genelinde uygulanması halinde ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yılda yaklaşık 30 milyar liralık katkı sağlanması mümkün olacak. Raporu değerlendiren Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy akıllı şehirleşmenin GSMH’ye yüzde 15 etki ettiğini belirterek, “Akıllı teknolojilere 2014 yılında 8.8 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu rakamın 8 yılda 27 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Akıllı şehir çözümlerinin büyüklüğü de 2020 yılında 1.5 trilyon dolar olacak. Bununla birlikte 2050’ye kadar akıllı şehirler sayesinde toplam tasarrufun 22 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ülkemiz için çok büyük bir fırsat” dedi. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu da 2030 yılında 5 milyar insanın kentlerde yaşayacağını belirterek, akıllı şehirler için kamu ve özel iş birliğinin yanı sıra vatandaşın desteğinin şart olduğunu söyledi. 

VAKİT BİZE KALACAK

Hazırlanan rapora göre Akıllı Şehir Yol Haritası ile ilk etapta 30 büyükşehir belediyesi, akıllı şehir olacak. Sadece 30 akıllı şehirle, ülke genelinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağlanacak. Ayrıca trafik sıkışıklığında geçirilen zaman 104 milyon saat, kavşaklardaki duraklamalar yüzde 45 azalacak. Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasına 30 milyar TL katkı sağlanacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...