Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişiği devam edecek

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişiği devam edecek

POLİTİKA Haberleri

AK Parti ile MHP’nin anlaştığı yeni anayasa paketinde Cumhurbaşkanı’nın partisine Genel Başkan olup olamayacağı konusu hâlâ muamma...

Yücel Kayaoğlu ANKARA

AK Parti ile MHP arasında uzlaşmaya varılan cumhurbaşkanlığı sisteminde, cumhurbaşkanı seçilen kişinin aynı zamanda parti genel başkanlık görevini yürütüp yürütmeyeceği konusu açıklık kazanmadı. Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeden sonra “Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiği devam edecektir” açıklamasını yapmıştı. Ancak, Cumhurbaşkanı’nın partisine genel başkan olup olamayacağı konusuna açıklık getirmemişti. AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre, anayasanın 101’inci maddesinde yer alan “seçilirse Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiği kesilir” hükmü yürürlükten kaldırılacak. Ancak, bu hüküm yürürlükten kalksa bile Cumhurbaşkanı’nın Parti Genel Başkanlığı görevini yürütüp yürütmeyeceği konusunu yeterince açıklığa kavuşturmadığı belirtiliyor. AK Parti kurmaylarına göre yeni anayasa metninde, seçilen Cumhurbaşkanı’nın partisine Genel Başkan olmasına yönelik yasaklayıcı bir hüküm bulunmuyor. AK Parti’nin hukukçuları, yasaklayıcı bir hüküm olmadığı sürece Erdoğan’ın partiye Genel Başkan olmasının önünde bir engel olmadığını savunuyor. AK Parti’ye göre, eğer yasaklayıcı bir hüküm olacaksa bunun Siyasi Partiler Yasası kapsamında ele alınması gerekiyor. AK Parti ile MHP’nin hukukçuları arasında pazartesi gününe kadar yürütülecek çalışmalarda 12 maddelik yeni anayasa metninin geçiş hükümleri netleştirilecek. Geçiş hükümleri ile birlikte toplam madde sayısının 16-17 civarında olacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiğinin sürmesine ilişkin hükmün de 2019’dan önce mi uygulanacağı veya diğer maddelerle birlikte 2019’da mı yürürlüğe gireceğine bu görüşmelerde karar verilecek. MHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle hukuki bağ kurmasına ve Bakanlar Kuruluna sürekli başkanlık etmesine ilişkin hükmün hemen yürürlüğe girmesine itiraz etmediği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...