Dolar fiyatları enflasyon verisiyle geriledi

Düzenleyen:
Dolar fiyatları enflasyon verisiyle geriledi

Ekonomi Haberleri

Küresel risk iştahında azalma ve iç risklerin etkisiyle fiyatlar 3.56 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından geriledi. Kur fiyatları, 3.54 seviyesinin altını gördü. Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından ülkenin kırılgan bankalarının baskı altında kalacağı endişesiyle başlayan riskli varlıklardan kaçışa paralel olarak 20 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolarda küresel güçlü seyir, İtalya'da dün yapılan referandum ardından risk iştahında azalma ve TL'nin kendi iç riskleri nedeniyle baskının sürdüğü dolar/TL 3.56'yı aştı. Kur, beklentinin altında gelen enflasyon verisi sonrası 3.54 seviyesinin altını gördü. Dolar/TL, saat 10:45 itibari ile bankalararası piyasada 3.5446 seviyesinden işlem gördü.

Dolar endeksi ise ABD'de faizlerin bu ay artırılacağı beklentisinden destek alıyor. Yurtiçinde ise son dönemdeki birçok gelişme yatırımcı algısını bozmuş durumda.

EURO SERT TEPKİ VERDİ

Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin anayasa reform teklifinin referandumda reddedilmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması sonrasında euro bölgesinde siyasi belirsizliğin artması sonucu dolar karşısında keskin değer kaybetti.

Euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı.

Uzmanlar 2015 Mart ayında gördüğü dip seviye olan 1.0457'nin altını görmesi halinde euronun 2003 başlarından bu yana en düşük düzeylere gerileyebileceğini ve 1 seviyesine inen bir trendin başlayabileceğini belirtiyorlar. Birçok yatırımcı euronun dolarla parite anlamına gelen 1 seviyesine inebileceğini bir ihtimal olarak görmeye başlarken, işlemciler şu anda 1.05 düzeyinde opsiyon kontratlarından kaynaklanan güçlü alımlar ile karşılaşıldığını belirtiyorlar.

AB KARŞITLARININ ELİ GÜÇLENDİ

İtalya'da yapılan referandumda, kritik anasaya değişiklikleri oylandı. En önemli maddesi, Senato'nun yetkilerinin azaltılması olan değişiklik paketinin referandumda reddedilmesi üzerine İtalya Başbakanı Renzi, daha önce söz verdiği gibi istifa kararı aldı. Yapılacak olası bir erken seçimde ise İtalya'nın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali yüksek. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Yıllık enflasyon 7 olarak açıklandı

TÜİK, Kasım ayı enflasyon verisini açıkladı. Tüketici fiyatları endeksi kasım ayında yüzde 0.52 arttı; yıllık enflasyon yüzde 7'ye geriledi. Tüketici fiyatlarında Kasım'da 0.80 artış bekleniyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; Kasım ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,52 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 7 olarak hesaplandı.

TÜİK'ten yapılan açıklama şöyle:

ÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre %7 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,79 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde %1,25, çeşitli mal ve hizmetlerde  %1,16, konutta %0,87 ve haberleşmede %0,64 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,12 ile ev eşyası oldu.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler %10,92, ulaştırma %9,57, eğitim %9,50,  sağlık %9,16 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ TR81’DE (ZONGULDAK, KARABÜK, BARTIN) OLDU

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %8,16 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %8,62 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %9,28 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti.

Kasım 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 282 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 91 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

EKİM AYINDA ENLASYON

Enflasyon, ekim ayında yüzde 1.44 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşmişti. Yıllık enflasyon ise yüzde 7.28'den yüzde 7.16'ya gerilemişti.

PİYASA TURU: Tarihi referandum euroyu vurdu (Piyasalarda son durum)

10:54 Euro TL karşısında 3,76'nın üzerinde

10:25 İtalyan varlıkları sert değer kaybediyor

Referandum sonuçları ardından ilk işlemlerde İtalyan varlıkları sert düşüşte. İtalya 10 yıllık tahvilleri Cuma kapanışına göre 13 bps yükseldi ve yüzde 2'yi aştı.

10 yıllık İtalyan tahvilinde getiri yüzde 2,033'te. Tahvildeki satışlar PIIGS Avrupasına da (Portekiz-İtalya-İrlanda-İspanya-Yunanistan) yansıyor. Portekiz 10 yıllık tahvil faizi de 11 bps yükselişte. Alman 10 yıllıklar ise 7 bps düşüşte.

Diğer taraftan İtalyan borsası MIB ön işlemlerde 370 puan düşüşle 1.676,7'de.

Euro/dolar da yüzde 0,6'ya yakın değer kaybıyla 1,0602'de.

10:18 Türk lirasına enflasyon dopingi

Enflasyon verisi öncesi 3,56'nın üzerine kadar çıkan dolar/TL beklenenden iyi gelen verinin ardından 3,54'ün altına indi. 

10:05 Türkiye'nin Kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında

Ekim ayında sürpriz bir artış kaydeden enflasyon Kasım ayında beklentilerin altında gelerek yüzde 7 oldu.

09:55 Türk hisseleri nasıl açıldı?

BIST 100 endeksi yüzde 0,44 düşüşle 73 bin 68 puandan açıldı.

Dolar/TL 3,55'in üzerinde.

09:07 Yurtiçi piyasalarda gözler enflasyon verilerinde

Tüketici fiyatlarının yıllık bazkda yüzde 7,4, aylık bazda yüzde 0,89 artması bekleniyor.

Ziraat Yatırım ekonomisti Bora Tamer Yılmaz bugünkü notunda, "Piyasa beklentisi, 89 baz puan aylık enflasyon. Biz de enflasyonun 60 ila 100 baz puan bandında gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Eğer aralığın alt ucuna yakın bir değer çıkarsa TCMB'nin yüzde 7,5 sene sonu beklentisinin gerçeğe dönüşme şansı artabilir. Gıda fiyatlarının halen ılıman seyretmesi ve geçtiğimiz hafta içinde açıklanan İTO enflasyonunun tarihi ortalamalarla uyumlu gelmesi veri öncesinde rahatlatıcı gelişmelerdi" dedi.

08:45  Tahvil piyasalarında ABD Hazine ve Alman devlet tahvillerinin getirilerinin gerilemesine paralel olarak İtalyan devlet tahvillerinin satış baskısı altında kalacağı belirtiliyorlar.

08:00 Referandum ve Başbakan Renzi'nin istifası sonrası İtalya'yı neler bekliyor?

06:40 Türk lirasında referandum etkisi sınırlı oldu

Haftayı 3,52 seviyelerinde kapatan dolar/TL, referandum sonuçlarını kesinleşmesiyle Asya piyasalarında 3,53'ün üzerine çıktı. Kur güçlü dolar ve iç siyasi gelişmeler,n etkisiyle geçen hafta 3,60'ı test etmişti.

Euro/TL ise yüzde 0,8 yükselişle 3,7278 seviyelerinde.

06:20 Trump tweet attı, yuan düştü

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Çin hükümeti ve para birimiyle ilgil attığı tweetler üç gündür yükselen yuanın sert bir şekilde düşmesine neden oldu.

Trump attığı tweetlerde, "Çin para birimini devalüe etmenin (bizim şirkelerimizin rekabetini zorlaştırmanın), ülkelerine giden ürünlerimizden yüksek vergi almanın (ABD onlara vergi uygulamıyor) veya Güney Çin Denizi'nde dev bir askeri kompleks inşa etmenin uygun olup olmadığını bize sordu mu? Hiç sanmıyorum!" dedi.

Mesajların ardından offshore yuan yüzde 0,3 geriledi. 

Çin, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen'i aramasına sert tepki göstermişti.

06:13 Altın fiyatları dalgalı

İtalya referandum sonuçları gelmeye başladığında yükselen altın, daha sonra düşüşe geçti. 

Önce yüzde 0,9'a kadar yükselen fiyatlar yüzde 0,5'e kadar düşerek 1.171 dolar seviyelerine geldi.

06:12 Asya hisseleri referandum etkisiyle düştü

İtalya'daki referandumdan "hayır" çıkması yatırımcıların riskli varlıklardan uzak durmasına neden oldu ve Asya hisse senetleri geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,4 düşerken, Japonya'nın Topix endeksi yüzde 0,7 geriledi.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacifik baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasanın dikkatini yönelttiği tek başına referandumun kendisi değil, Renzi'nin istifasının potansiyel etkileri," dedi. Spooner Cuma açıklanan istihdam verisinin de piyasaalrda etkili olduğuna dikkat çekerek, "İstihdam verisi ABD işgücü piyasasında iyileşmeyi gösterdi ve bu piyasa Fed'in faiz artırımına devam etmesi için doğru yönde hareket ediyor" dedi.

06:06 Petrol fiyatlarında gerileme

Petrol fiyatları da yüzde 1'e yakın aşağıda. Geöen hafta 2011'den bu yana en iyi ayını geçiren ham petrol 51,20 dolar seviyelerinden, brent petrol ise 54 doların hemen altından işlem görüyor.

06:05 Euro 20 ayın en düşüğüne geriledi

Sonuçların etkisi Brexit referandumu veya Trump'ın seçildiği gün gibi sert olmadı, en büyük etki euroda görüldü. Euro dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde geriledi ve 1,0550'lere kadar indi. 

06:00 Merakla beklenen referandum sonuçlandı: Hayır oyu çıktı, Renzi istifa etti 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...