İtalya Başbakanı: Yenilgiyi kabul edip gidiyorum

Düzenleyen:
İtalya Başbakanı: Yenilgiyi kabul edip gidiyorum

DÜNYA Haberleri

Anayasa referandumunu kaybeden İtalya Başbakanı Renzi, sözünü tuttu ve “Senatörleri koltuğundan etmek isterken kendi koltuğumdan oldum. Buraya kadarmış” açıklamasını yaparak istifa etti

İtalya’da Parlamento’nun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin yapılan referandumda ağır yenilgi alan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, siyasete veda etti. Referandum süresince “Hayır çıkarsa istifa ederim” diyen Renzi, yüzde 60 “hayır”, yüzde 40 “evet” sonucunun ardından sözünü tuttu. Katılımın yüksek olması (yüzde 70) sebebiyle referandumu “Demokrasi Bayramı” şeklinde tanımlayan Renzi “İtalyan halkı, açık ve net bir şekilde konuştu. Hayır cephesi kazandı. Bu, net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Hayır cephesinin liderlerini kutluyorum. Kendi adıma sorumluluğu üstleniyorum” dedi. Kendisi ve hükûmetinin sunduğu anayasa değişikliğini halka kabul ettiremeyen sonuçların açıklanmasının hemen ardından Renzi “Hükûmet tecrübem burada sona erdi” dedi.

70 YILDA 63 HÜKÛMET
Oylamada “Evet” oyu verenlerin değil kendisinin kaybettiğini ifade eden Renzi, ülkesinin iyiliği için çalıştığını ancak önemli bir değişim fırsatının kaçtığını söyledi. Reddedilen reformda yer alan Senato’nun üye sayısını düşürme maddesine atıf yapan Renzi “Senatörleri koltuğundan etmek isterken kendi koltuğumdan oldum. İtalyan siyasetinde kimse kaybetmez ama ben farklıyım. Kaybettim. Ben zafere taşıyamadım ama gerçekten bu aşamaya kadar yapılması gereken neyse onu yaptım” değerlendirmesinde bulundu. Renzi yönetimi, 70 yılda 63 hükûmet değiştiren İtalya’da siyasi istikrar için reformların şart olduğunu ve bu değişikliklerle 500 milyon avro tasarruf sağlanacağını savunuyordu.

“HAYIR”CILAR SEVİNÇLİ
Kuzey Ligi Lideri Matteo Salvini, Twitter’a yazdığı mesajında “Yaşasın Trump, yaşasın Putin, yaşasın Le Pen ve yaşasın Kuzey Ligi!” ifadelerini kullandı. Aşırı sağcı Fransız Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen de, “hayır” kampanyası yürüten İtalyan aşırı sağcı Kuzey Ligi’ne tebrik mesajı gönderdi. 5 Yıldız Hareketi’nden Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi de “Demokrasi kazandı. İtalyanlar kazandı. Şimdi ülkeyi yeniden inşa edeceğiz. Devrimimiz durmayacak” dedi. 

KARARI C.BAŞKANI VERECEK
Referandum, 1948 tarihli anayasanın 139 maddesinden 47’sinin değiştirilmesi için yapıldı. Parlamentonun üst kanadı Senato’nun yetkilerinin azaltılmasının da yer aldığı referandumda, senatör sayısının 315’ten 100’e indirilmesi planlanıyordu. Renzi'nin istifasını sunmasının ardından atılacak adıma İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella karar verecek.

“İtalya da AB’den çıkacak” korkusu
 Referandumdan “hayır”ın bayraktarlığını yapan ve İtalya’nın Avro Bölgesi’nden çıkmasını savunan 5 Yıldız Hareketi’nin muhtemel bir erken seçimden güçlenerek çıkma ihtimali de kuvvetlendi. Rusya Devlet Başkanı Vldamir Putin tarafından maddi ve manevi olarak desteklendiği ileri sürülen 5 Yıldız Hareketi’nin liderliğini yapan Beppe Grillo, “Demokrasi kazandı. Artık devir değişti. Egemenlik halka ait” dedi. İtalya’nın AB’den çıkma vaktinin geldiği yönündeki söylemlerini tekrarlayan Grillo, hemen seçime gidilmesi için çağrıda bulundu. 5 Yıldız Hareketi daha önce de iktidara geldiği takdirde, bu konuyu referanduma götüreceğini açıklamıştı. İngiltere’nin ardından İtalya’da da “birlikten çıkalım” yanlılarının güç kazanması üzerine Avrupa Birliği ülkelerinde endişeler artırmaya başladı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...