İmplant dost mu düşman mı?

Düzenleyen:
İmplant dost mu düşman mı?

SAĞLIK Haberleri

Yapay diş kökü olan implantlarla ilgili “kansere yol açtığı, çene kemiğini erittiği ve ağız içinde enfeksiyonlara sebep olduğu” şeklindeki haberler, hem ağzında implant dişi olanların hem de yeni yaptırmayı düşünenlerin kafasını karıştırıyor.

Ziyneti Kocabıyık - Diş sağlığı alanında çığır açan gelişmelerden biri olan implantlarla (madenî diş kökü)  ilgili olarak son dönemlerde ortaya çıkan tartışmalar, hem ağzında implant dişi olanların hem de yeni yaptırmayı düşünenlerin kafasını karıştırıyor. Diğer diş tedavilerine göre daha pahallı olan implant diş uygulamasının kanserden, çene kemiği erimesi ve enfeksiyona kadar pek çok sağlık problemine yol açtığı şeklindeki haberler, implant diş yaptıranları korkulu bir bekleyişe sürükledi.

Kanser yapmaz
İmplantla ilgili vatandaşın aklına takılan en önemli sorunun “Kanser yapar mı” olduğunu söyleyen İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Özyuvacı “Diş implantıları diş kaybından kaynaklanan boşlukları doldurmak için diş yuvasına yerleştirilen ve üzerine kullanılabilir diş yapılan vidalardır. Diş implantları, vücuda en uyumlu madde olan titanyumdan üretildiği için kanser yapma riski yoktur. Ortopedi ameliyatlarında vücuda konulan malzemeler de titanyumdan yapılır. Bu malzemeler çene kemiğine monte edilir.  Daha  sonra üzerine tek diş ya da protez uygulanır” dedi. 

Her ağza implant yapılmaz
Prof. Dr. Özyuvacı implant uygulaması ile ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi:
İmplant dişlerle ilgili olumsuz haberler, çoğunlukla yanlış uygulamalar yüzünden çıkıyor. İmplant konusunda tecrübeli olan diş hekiminin çok iyi bir değerlendirme isonucunda implant diş yapmaya karar vermesi gerekir. Çene kemiğinin yapısı, implantı taşıyabilecek kalınlık, yükseklik ve kalitede olması şarttır.  Zayıf ve osteoporoza yatkın bir çene kemiği yapılan implantı taşıyamayacağı için başarısız olacaktır. 

Diyabetlilere de yapılır mı?
İmplant uygulamasından önce kişinin daha önce geçirdiği kanser tedavisi ve alerji gibi hastalıklar, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, sürekli kortizon kullanımını gerektiren hastalıklar gibi sağlık durumları değerlendirilmelidir. Şeker hastalarında kan şekeri ölçümü yapılır ve 3 aylık kan şekeri ortalaması 6,5-6,7 arasındaysa rahatlıkla yapılabilir. Daha yüksekse düşürülmeye çalışmalıdır. Kalp hastaları genellikle kan sulandırıcı ilaç kullandıkları için kanama riskinin önceden planlanması gerekir. 

Ağız temizliğine dikkat edin
Dişler yaşayan organlar olduğu için enfeksiyonlarla savaşabilir. Ancak metal olan titanyum canlı bir organizma olmadığı için herhangi bir travma sonucunda oluşabilecek enfeksiyonu iyileştiremez. Bu yüzden ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Bu arada titanyumun da kalite dereceleri vardır. İyi kaliteli olanlar seçilmelidir.
İmplant dost mu düşman mı?
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Çakılmaz vidalanır

15-20 yıl önce vidalar kemiğe bir çekiç yardımıyla çakılırdı. Şimdi ise...
Günümüzde implantlar çene kemiğine yavaşça vidalanır. Uygulama öncesinde çene kemiği uyuşturulduğu için herhangi bir açı hissedilmez. Uyuşturulduktan sonra dişeti, konulacak implantın sayısına göre yeterli büyüklükte açılır. Daha sonra kemikte, yerleştirilecek implantın ölçülerine uygun bir yuva hazırlanır ve implant buraya vidalanır. Diş eti dikilerek operasyon tamamlanır. Alt çenede 1,5-3 ay; üst çenede 2-4 ay implantın kemiğe kaynaması beklenir. Daha sonra üzerinin dişleri yerleştirilir.

Sertifikalısını tercih edin!
İmplant diş yaptıracak olan kişiler diş hekiminin kullanacağı implantın sertifikalı ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan malzemelerden olmasına dikkat etmeleri gerekir. Kaliteli implant ağızda ömür boyu kalır. İmplantın üzerine yerleştirilen protez zaman içinde aşınıp kırılabilir ve değiştirilmesi gerekir. Bunun için implant seçerken, 10 yıl sonra bile parçalarını bulabileceğiniz ürünleri tercih etmelisiniz.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...