Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'li şirketlerin karı üçüncü çeyrekte azaldı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD'li şirketlerin karı üçüncü çeyrekte azaldı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'li 24 dev şirketin bu yılın temmuz-eylül dönemindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 azalarak 62,94 milyar dolara geriledi.

Dünya devi ABD'li büyük şirketlerin bu yılın üçüncü çeyreğindeki toplam net karı geçen yılın aynı dönemine göre düşüş kaydetti. 

AA muhabirinin toplam 24 Amerikalı finans, teknoloji ve enerji firmalarının bilançolarından derlediği verilere göre, ABD'li finans ve teknoloji şirketlerinin toplam net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre artmasına karşın, enerji firmaların net karlarındaki yıldan yıla gözlenen düşüş ABD'li dev şirketleri 2016'nın üçüncü çeyreğinde kurtarmaya yetmedi.

Buna göre, 24 şirketin bu yılın Temmuz-Eylül dönemindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 1,1 azalarak 62,94 milyar dolara geriledi. Söz konusu şirketler geçen yılın üçüncü çeyreğinde toplam 63,64 milyar dolar net kar açıklamıştı.

Öte yandan, geçen yılın üçüncü çeyreğinde toplam 405,88 milyar dolar gelir eden 24 firmanın geliri ise yüzde 0,7 artış kaydederek bu yılın aynı döneminde 408,59 milyar dolara yükseldi.

En büyük düşüş enerji firmalarında

ABD merkezli uluslararası yatırım ve finans bankalarından JP Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin 2016 üçüncü çeyreğindeki toplam net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 2 artarak 24,35 milyar dolara ulaştı. Bu bankalar geçen yılın Temmuz-Eylül döneminde toplam 23,87 milyar dolar net kar açıklamıştı. 

Söz konusu 6 bankanın toplam geliri de aynı dönemde, yüzde 4,8 artış kaydederek 99,53 milyar dolardan 104,32 milyar dolara yükseldi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde söz konusu 6 bankadan yıldan yıla en iyi yüzdelik net kar artışı gösteren Morgan Stanley, en iyi yüzdelik gelir artışını yakalayan da Goldman Sachs oldu.

Morgan Stanley'nin üçüncü çeyrekteki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 57 artış kaydederek 1,6 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde Goldman Sachs'in geliri yüzde 19 yükselerek 8,17 milyar dolar oldu. 

Küresel piyasalarda düşük petrol fiyatlarının devam etmesi nedeniyle enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin net kar ve gelirlerinde ise büyük düşüş görüldü. 

ABD'li enerji devlerinden ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger Baker Hughes ve Kinder Morgan'ın toplam net karı geçen yılın Temmuz-Eylül döneminde 6,14 milyar dolarken, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 60 düşüş kaydetti. Söz konusu 7 enerji şirketi bu yılın Temmuz-Eylül döneminde ancak toplam 2,46 milyar dolar net kar yakalayabildi. 

Ayrıca, söz konusu 7 enerji devinin toplam geliri geçen yılın üçüncü çeyreğinde 128,98 milyar dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 13,2'lik düşüşle 111,92 milyar dolara geriledi. 

Söz konusu 7 enerji şirketi içinde Temmuz-Eylül döneminde yıldan yıla en iyi performansı gösterebilen Halliburton oldu. Firma, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 53 milyon dolar zarar açıklarken, bu sene 7 milyon dolar net kar etti. Şirketin üçüncü çeyrekteki geliri de geçen yıl 3,84 milyar dolar olurken, bu sene 3,83 milyar dolara geriledi ve diğer 6 enerji şirketinden daha iyi bir performans ortaya koydu.

Teknoloji sektörü şirketlerinin karı yükseldi

ABD teknoloji sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların 2016 Temmuz-Eylül dönemindeki toplam net kar ve gelirleri ise yıldan yıla yükseliş gösterdi.

Amerikalı teknoloji devlerinden Amazon, Microsoft, IBM, Yahoo, Intel, Apple, Twitter, Facebook, Netflix, Google ve ana kuruluşu Alphabet'in bu yılın üçüncü çeyreğindeki toplam net karı geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 7,4 artışla 33,63 milyar dolardan 36,13 milyar dolara yükseldi.

Bu 11 firmanın toplam geliri de aynı dönemde yüzde 8,4'lük artışla 177,37 milyar dolardan 192,35 milyar dolara yükseldi.

Söz konusu 11 teknoloji şirketi arasında 2016'nın üçüncü çeyreğinde yıldan yıla en iyi yüzdelik net kar ve gelir artışını yakalayan Facebook oldu. Sosyal medya devinin bu yılın Temmuz-Eylül döneminde net karı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 265 artışla 2,38 milyar dolara, geliri de aynı dönemde yüzde 55,8'lik yükselişle 7,01 milyar dolara ulaştı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...