Merkez Bankası Başkanı: Bütün araçlarımızla liranın arkasındayız

Düzenleyen:
Merkez Bankası Başkanı: Bütün araçlarımızla liranın arkasındayız

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonun 2017 yılında yüzde 6,5’e geriledikten sonra, 2018’de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz. 2017 yılında ihracat kanalından büyümeye gelen desteğin artacağını değerlendiriyoruz. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve iç talepteki ılımlı seyir sebebiyle, yüzde 7,5 olan 2016 yılı enflasyon tahminimizi korumaktayız” dedi.

Osman Çobanoğlu ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonun 2017 yılında yüzde 6,5’e geriledikten sonra, 2018’de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz. 2017 yılında ihracat kanalından büyümeye gelen desteğin artacağını değerlendiriyoruz. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve iç talepteki ılımlı seyir sebebiyle, yüzde 7,5 olan 2016 yılı enflasyon tahminimizi korumaktayız” dedi. Çetinkaya, “2017 Yılında Para ve Kur Politikası” konulu toplantıda şu mesajları verdi:
- Yerel paranın değerini koruması, ticari işlemlerde ana değişim aracı olarak kullanılması, finansman kararlarında esas alınması son derece önemli. Elimizdeki araçları kullanarak Türk lirasının değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde desteğimizi veriyor olacağız.
- Şu an itibarıyla dövizde bir yeniden fiyatlama yaşanıyor. Yeni dengenin nerede oluşacağı henüz belli değil. Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Şokların ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra, Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder.”
- Döviz kuru etkilerinin yılın ilk çeyreğinde, enflasyonda beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan bizi uzaklaştırma riski yüksek. İlk çeyrekte yaşanabilecek yukarı yönlü muhtemel trende rağmen, yıl içinde risklerin dengeli olacağını, 2017’yi tahminimize yakın bir noktada tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz.”

Özelleştirmeler TL ile
TL ile işlem kararını açıklayan kurumlar arasına Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da dâhil oldu. Yapılan açıklamada, “Bundan böyle ihalelerimiz Türk lirası ile gerçekleştirilecektir. Süreci devam eden tüm ihalelerimizde; ihale bedeli, teminat ve diğer ödemelerde, Türk lirasına geçiş prosedürü yapılacak” denildi. 11 bini aşkın üyesi ile MÜSİAD da, tüm üyelerini TL kampanyasına destek olmaya çağırdı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...