Halep'te ömür bitti

Düzenleyen:
Halep'te ömür bitti

DÜNYA Haberleri

Esad’ın ordusu, Rusya ile Şii ve PYD’li teröristlerin de desteğiyle 4 yıldır giremedikleri şehrin ana merkezini (Eski Halep) ele geçirdi. Muhalifler 5 günlük ateşkes istedi

Suriye’nin kuzeyindeki Halep’te 15 Kasım’da başlayan kuşatma sonrası başlayan yoğun bombardıman sebebiyle muhalifler zor günler geçiriyor. Rusya, Şii örgüt Hizbullah ile PYD’li teröristlerin şiddetli saldırıları sebebiyle muhalifler dün de Halep’in merkezini (Eski Halep) kaybetti. Halep’in simgelerinden Emevi Camii, kale ve surlar da yoğun bombardıman sonucu tahrip edilirken, muhalifler 4 yıldır ellerinde tuttukları tarihî bölgeden tamamen çekildi. Böylece Halep’in yüzde 80’lik bölümü Esad rejimi ve destekçilerinin eline geçti. 15 Kasım’da 50 kilometrekareyi kontrol eden muhalifler, son 23 günde bölgenin yüzde 80’ine yakın bölümünü kaybederek, 16 kilometrekarelik alana çekildi. Esad rejimi ile destekçilerinin, muhaliflerin kontrolündeki Halep’in doğusuna düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 828’e yükseldi. Muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında sivillerin güvenliği için acil olarak beş günlük ateşkes çağrısı yaptı.

300 SİVİL KAYBOLDU
Muhalifler, kentin doğusundaki 500 yaralı sivil ve savaşçının güvenli bölgeye tahliyesini de istedi. Yapılan açıklamada muhaliflerin kontrolündeki 16 kilometrekarelik alanda 240 bin sivil çok zor şartlar altında yaşadığı bildiriliyor. Bu arada Rus heyetiyle Ankara’da gizli bir toplantı yapan muhaliflerin, silahları teslim etmeleri karşılığında İdlib’e sevk edilmeyi görüştükleri iddia edildi. Ancak son bir ayda Halep’ten çıkan 300 sivilin ortadan kaybolduğu bildiriliyor. Esad askerlerinin teslim olan bu kişileri “Halep’te teröristleri destekliyorsunuz” diyerek sorguladığı ve işkence yaparak öldürdüğü tahmin ediliyor. Rejimin geri aldığı bölgelere geri dönen siviller ise, evlerinin yerinde moloz yığınlarından başka bir şey bulamadı. Şehrin neredeyse tamamının tahrip olduğu, âdeta taş üzerinde taş bırakılmadığı görüldü. Hiçbir fırının çalışmadığı bölgede, yaralılara müdahale edecek sağlık kuruluşu da bulunmuyor.

KORKU FİLMİ GİBİ
4 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Eski Halep dün itibarıyla Esad rejiminin eline geçti. Muhaliflerin 4 yıldır elinde tuttuğu şehrin bu tarihî bölümünde geriye moloz yığınından başka bir şey kalmadı. Emevi Camii dâhil bölgedeki bütün tarihî yapıların, Rus ve rejim uçaklarının saldırılarıyla tahrip edildiği görüldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...