Iğdır’da hava kirliliği

Düzenleyen:
Iğdır’da hava kirliliği

YAŞAM Haberleri

​Doğu Anadolu Bölgesinin ‘Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da kış mevsimiyle birlikte artan hava kirliliği halkı kara kara düşündürüyor.

Iğdır'da havaların soğumasıyla artan kömür kullanımı, insan sağlığını tehdit eder boyuta geldi. Özellikle akşam saatlerinde kalorifer kazanlarında yakılan kömürün ortaya çıkardığı duman ve kötü koku, ovada bulunan şehir merkezinde hayatı yaşanması hale getiriyor.
Alpay Aras isimli vatandaş, şehrin yerleşim alanının çukurda olduğunu, bacalardan çıkan dumanın ise hava sirkülasyonu ile dağılmadığını ve uzun süre kentin üzerinde kaldığını belirtti. Yapılan araştırmalara göre hava kirliliği yönünde Iğdır’ın dördüncü sıralarda olduğunu söyleyen Aras, “Kışın gelmesi ile hava kirliliği daha da arttı. Sanayisinin olmaması, küçük bir il ve nüfusunun çok az olmasına rağmen hava kirliliğine bir türlü çözüm bulunamıyor. Bununla ilgili yetkililerin gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz. Özellikle çocuklar gerçekten bu açıdan çok mağdur. Hastanelerimiz dolmuş taşmış ve insanlarımızın çoğu akciğer hastası olmuş. Yetkililerin bu konu hakkında yapılması gereken ne varsa yapmalarını ve daha duyarlı olmalarını istiyorum” dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk ise, doğalgazın bu sene Iğdır’a geldiğini belirterek, “Şu an doğalgazın faydasını ilimizde görmeye başladık. Uzun zamandan beri Iğdır’ın hava kirliliğinin asıl çözümünün doğalgaz olacağını belirtiyorduk. Doğalgaz firmasından aldığımız bilgilere göre, il merkezinin yüzde otuzluk kısmının altyapısının tamamladığını öğrendik. Şu an itibari ile 10 bin civarı abone gaza ulaşabilecek durumda. İstatistik verilere baktığımızda 2 bin 400 abonelik işlemi gerçekleşmiş. Iğdır’da doğalgaz alınabilecek durumda olan dairelerden yüzde 25’lik kısmı gaz almış durumda. Fakat bin 100 adeti aktif olarak kullanıyor ve hızlı bir şekilde doğalgaz abonelik işlemleri devam ediyor. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak doğalgazın ilimizde yaygınlaşmasını oldukça önemsiyoruz. Iğdır’daki hava kirliliğine bu noktada gerçekten çözüm olacağına inanıyoruz. Bakanlığımızın hava izleme istasyonları var. Tüm Türkiye genelinde bu istasyonlarda hava kalitesi indeksleri ölçülüyor. Türkiye’ye baktığımız zaman genel itibari ile istasyonlardan alınan veriler online olarak yansıtılıyor. Iğdır iline baktığımız zaman, şu an sarı olarak görülüyor. Derecelendirmeye baktığımız zaman orta seviyede hava kirliliği olduğunu görüyoruz. Doğalgazın şimdiden fayda sağladığını buradan anlayabiliyoruz. Vatandaşlardan beklentimiz, doğalgaz konusunda abonelik işlemlerini gerçekleştirmeli ve bunun çözüm olacağına inanıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...